Az oroszok már Mianmarban is toboroznak katonákat Ukrajna leigázásához?!

Támogatásáról biztosította a mianmari katonai vezetésnek az ország „stabilizálására” irányuló erőfeszítéseit Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Rangunban.

Lavrov mianmari hivatali partnerével, Vunna Maung Lvinnel és magas rangú tábornokokkal folytatott megbeszélésein közölte: Oroszország támogatja a helyi vezetés azon tervét, hogy parlamenti választásokat tartanak jövő augusztusban – írta a TASZSZ orosz hírügynökség, amely szerint Lavrov sok sikert kívánt a tábornokoknak „hazájuk erősebbé és gazdagabbá tételében”.

A junta ellenfelei ugyanakkor biztosra veszik, hogy a választás nem lesz sem tisztességes, sem szabad.

Mianmar katonai vezetése nem kommentálta az orosz külügyminiszter látogatását. Lavrov Kambodzsába utazott tovább a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri találkozójára, amelyen Mianmar képviselői nem vehetnek részt, mert az ország tagságát a szervezetben felfüggesztették a hadsereg feltételezett számtalan jogsértése miatt.

Moszkva mellett Peking számít a mianmari hatalom legfőbb támogatójának. Emberi jogi szervezetek azzal vádolják Oroszországot, hogy Mianmarba fegyvereket szállít, amelyeket aztán civilek ellen vetnek be – számolt be az MTI.