Az oroszokat bekerítették Kijev közelében az ukránok?!

Harctéri jelentések és bizonyítékok szerint az utóbbi napokban az ukránok több területet is visszafoglaltak az oroszoktól. Egyesek szerint az oroszokat már be is kerítették Kijev elővárosainál, máshol viszont még csak azt írják, hogy fennáll ennek a lehetősége.

Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselője azt mondta erről, hogy az ukránok „most már képesek arra”, hogy visszaszerezzék az elfoglalt területek egy részét. Ő viszont még csak azzal példálózott, hogy Dél-Ukrajnában, Herszon és Mikolajiv városai közelében foglaltak vissza bizonyos, stratégiailag kevésbé jelentős területeket az ukránok. Hozzátette: azt ők sem tudják, hogy ezek a hadmozdulatok egy nagyobb hadművelet részét képezik, vagy csak önállóan cselekednek egyes ukrán egységek.

Egy másik, a Sky News által idézett forrás szerint meg nem erősített jelentések arról szólnak, hogy Bucsa, Irpiny és Hosztomel térségében az ukránok már be is kerítették az orosz csapatokat.

 

 

Ha a hír igaz, akkor ez lehet az ukránok első igazán nagy győzelme a háborúban.

CNN: Tényleg bajba kerülhetnek az oroszok

CNN ugyanezzel kapcsolatban még csak annyit írt, hogy ha az ukrán erők stabilan irányításuk alá vonják a hétfőn elfoglalt Makarivot és térségét, akkor végső soron kiszoríthatják az oroszokat a Kijevtől nyugatra lévő térségből.

Hozzátették: bizonyos jelek emellett arra mutatnak, hogy még Kijevtől északra is visszaszorították az orosz csapatokat, holott ezeket az területeket az oroszok már a háború kezdete óta stabilan irányítják. A CNN azt írta: a főváros központjától 35 kilométerre északnyugatra lévő településre, Moscsunba is ukrán katonák vonultak be egy videó szerint (a CNN-nek sikerült megerősítenie, hogy az említett videón valóban a település látható).

Ezzel kapcsolatban az amerikai portál ugyancsak azt írta, hogy Bucsa, Irpiny és Hosztomel térségében akár be is keríthetik az ukránok az oroszokat, ha ezt a két területet sikerült megtartaniuk, valamint innen támadást indítanak Borogyanka irányába (de szerintük ez még nem történt meg).