Az összellenzéki pártok politikai elfogultsággal vádolták meg Müller Cecíliát – követelik a menesztését!

0

Az ágyfelszabadítással több ezer új intenzív ágy lép be a magyar egészségügybe, de attól nem lesz még intenzív ellátásra alkalmas, hogy intenzív ágynak nevezik ki – mondta Rig Lajos, a Jobbik alelnöke. Ehhez a funkcióhoz meg kell felelnie az ágynak, a hozzá rendelt lélegeztetőgépnek, a pumpáknak, a betegőrző monitoroknak, és háromágyanként egy szakorvos és aneszteziológus is kell.

„Én magam csak a lélegeztetőgép használatát egy évig tanultam” – mondta az egészségügyből érkezett képviselő.

„Az nem elég, hogy egy orvost csak a lélegeztető működtetésére képzünk ki” – vont mérleget.

 • Mi a helyzet a Magyarországon fejlesztés alatt álló lélegeztetőgéppel?
 • A védőfelszerelés most elég, de a maximumvédettséget nyújtó felszerelések elegek lesznek-e, ha a járvány tetőzik?
 • Támogatja-e az operatív törzs, hogy egészségügyi intézménybe csak lázat mérve lehet lehet bemenni? Igaz, lehet olyan fertőző beteg, aki nem lázas.
 • Tervezi-e a kormányzat a szűrések nagyságrendjét megemelni az egészségügyi, szociális intézményekben, a tüdőgyógyászati szanatóriumokban?
 • Növelni fogják a tesztek számát, úgy, hogy ne csak az Országos Mentőszolgálat dolgozói végezzék, hanem a Vöröskereszt is vagy egyéb szervezetek is?

A jobbikos Lukács László György „nulladik kérdésként” felvetette, hogy ideje lenne annak, hogy az operatív törzs olyan sajtótájékoztatót tartson, ahol az újságírók kérdezhetnek,

„MERT NEM IGAZÁN MŰKÖDIK A RENDSZER, AMELYBEN ÖNÖK MAGUK VÁLASZTJÁK KI, HOGY MILYEN MÉDIAEGYENSÚLYBAN, MILYEN KÉRDÉSEKET TEGYENEK FEL”.

Fontos az online edzésről szóló,  „szívhez szóló” információ, „de jobb lenne, ha az újságírók feltehetnék a kérdéseket a helyszínen”.

Lukács ezután szintén kérdezett a kórházi ágyak csökkentéséről:

 • Hány daganatos beteget küldtek haza a kórházakból, és milyen ellátásban részesültek?
 • Felmérték az intézkedések meghozatalakor az otthoni szakápolás kapacitásait?
 • A kormány támogatná a kötelező maszkviselést úgy, hogy ehhez az állam biztosítja a maszkot?

Bújtatott kórházreform?

Visszakapják a járvány után a felszabadított ágyakat a kórházak? – kérdezte Lukács, ismét megjegyezve, hogy az sem világos, mennyit kellett valóban felszabadítani, mert a kormány hol 16 vagy 2 százalékról beszélt ahhoz, hogy az előírt 60 százalékos szabad ágyarányt elérjék.

 • Vagy egy ágyszámcsökkentéssel ezektől az ágyaktól el kell búcsúzni?
 • A reformhoz most kihasználják a járványt?

– kérdezte, arra utalva, hogy a kormány már tavaly is tervezte az ágyszámok leépítését, a járványtól függetlenül, bár erről konkrét dokumentum nincs.

Csökkent a megbetegedett egészségügyi dolgozók fizetése?

Fontos lenne tudni, hogy a járványban megfertőződött egészségügyi dolgozóknak táppénz vagy baleseti táppénz jár-e. Utóbbi esetben a dolgozó a fizetése száz százalékát kapja, előbbiben azonban csak 70 százalékát. Méltatlan lenne, ha azok, akik vállalták a veszélyt, elveszítsék fizetésük egy részét – mondta Lukács, aki végül bónusz kérdéssel fordult Müller Cecíliához.

„Donald Trump azt javasolta, hogy a koronavírusos betegeknek adjanak be fertőtlenítő injekciót adjanak. Ön mit tanácsolna?”

Ezek pedig a következők:

 • Tervezik-e a bentlakásos intézmények tesztelését?
 • Mi lesz a járvány után a várólistákkal?
 • Szociális intézmények dolgozói számára kinek kell biztosítani a védőfelszerelést?
 • Tervezik-e azt, hogy a gyerekeknek újra iskolába kell járniuk ebben a tanévben?
 • Racionalizálják-e az ágyszámot?
 • Van a gyermekotthonokban kijárási tilalom?
 • Akiket hazaküldtek, kapnak-e bármilyen segítséget az otthonápolásra?

Varga Zoltán, a DK képviselője megköszönte Müller Cecília napi tájékoztatását, ugyanakkor elmondta, hogy Müllernek

„MOST MINDENEKELŐTT TISZTI FŐORVOSNAK KELLENE LENNIE”.

Varga hozzátette, hogy nem látják az egészségügyi minisztert és az egészségügyi államtitkárt. „Szeretném, ha az egészségügy a sarkára állna, és ön is azt mondaná a politikának, hogy

eddig és ne tovább, ezek szakmai és nem politikai kérdések!”

Egy járványos időszakban a politikának kellene kiszolgálnia az egészségügyet, és nem fordítva. „Ön egy olyan útra lépett, amiből az látszik, hogy ön kiszolgálja a politikát.  Bízom benne, hogy eljön a pillanat, amikor emelt fővel tud a magyar társadalom szemébe nézni, és nem azt tette, amit a budai Várból diktáltak önnek.”

Miközben lassan maszknagyhatalom vagyunk, a mellbevágó valóság mégiscsak az, hogy a háziorvosoknak továbbra sincs megfelelő védőfelszerelésük. Most a háziorvosainkat akarjuk beáldozni? – kérdezte Varga Zoltán, a DK képviselője.

 • Hány egészségügyi dolgozónak kell meghalnia azért, hogy ezeket a maszkokat megkapják?

Alapvetően az alapellátás is leállt, és ez a magyar emberek fejében is úgy állt össze, hogy nem szabad orvoshoz menni, mert nincs orvosi kapacitás. „Az emberek komolyan veszik azt, hogy majd szeptemberben elmegyünk orvoshoz, csak közben sokan meghalnak.” Adódik a kérdés: összesen

 • hány beteget tettek ki az utcára?

A tesztekkel kapcsolatban elhangzott, hogy rengeteg teszt van a raktárakban, de ezeket mikor fogjuk a raktárakon kívül látni? „Szemmel látható, hogy a kormány abban érdekelt, hogy diagnosztikai teszteket végezzen, csak ezzel nem lehet megfogni a vírust.”

Az ellenzéki politikus megköszönte Müller Cecília napi tájékoztatását, ugyanakkor elmondta, hogy Müllernek

MOST MINDENEKELŐTT TISZTIFŐORVOSNAK KELLENE LENNIE.

 

„Arra figyelmeztetném, hogy járványos időszakban a politikának kell kiszolgálnia az egészségügyet, és nem fordítva. Ön egy olyan útra lépett, amiből az látszik, hogy ön kiszolgálja a politikát.”

Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetője a kormányzati ellentmondásokra kérdezett rá:

 • Müller Cecília korábban azt mondta, nem lehet tudni, hogy mikor tetőzik a járvány, a kormányfő május 3-ról beszél.
 • Palkovics miniszter konferenciát szervezett, ott a tömeges maszkhasználat, a tömeges tesztelés, a szigorú korlátozások fontosságáról beszélt. Van akkor vita erről a kormányban?
 • Nem szabad lazítani az intézkedéseken a tisztifőorvos szerint, de ha mégis lazítanak, akkor miben?
 • Orosz Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológusa szerint kell maszk mindenkinek. Megfogadják ezt országosan?
 • Az ágyszám leépítésére miért volt szükség? Miért kellett betegeket hazaküldeni, végstádiumos daganatos beteget, frissen amputált beteget is küldtek haza, mondta Szabó, utalva arra, hogy ez nem álhír volt.
 • Egészségügyi dolgozók anyagi támogatása: van orvos, akinek nettó fizetése 183 ezer, ez el is ment az autójára, nem kapta meg a kormány által ígért egyszeri nettó 330 ezret sem ő, sem a kollégái. Tervezi-e a kormány jobban megbecsülni a kórházi dolgozókat?

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kérdezett rá, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere mégis hol van. Miért nem jött el az Országgyűlés bizottsági ülésére?

NEM ÉRT RÁ? FONTOSABB DOLGA AKADT?