Az osztrák sajtóban is igencsak erős téma a magyar Pegasus-botrány

A bécsi liberális Der Standard hírt adott arról, hogy Áder János államfő is a Pegasus kémszoftver által kikémlelt személyek között volt. A hírek szerint az elnök a személyi védelmét ellátók révén került a Pegazus látókörébe – írta a lap a Direkt36-ra hivatkozva.

A két biztonsági ember telefonszámát a program által világszerte érintett mintegy 50 ezer ember telefonszámát tartalmazó adatbankból azonosították.

Der Standard emlékeztetett arra, hogy Magyarországon már bebizonyosodott: független újságírókat, médiacégek tulajdonosait és politikusokat figyeltek meg a kémszoftverrel. A magyar kormány képviselői azt hangoztatják, hogy a titkosszolgálati eszközöket a törvényekkel összhangban alkalmazták. A Direkt36-on kívül más forrás egyelőre nincs arra, hogy lehallgatták az államfő személyi védőit, és az elnöki hivatal nem foglalt állást.

A Direkt 36 szerint az ügy hátterében a 2015-ig az államfő védelmét is ellátó TEK körüli konfliktus állhat. Áder maga is a kormányzó Fidesz párt politikusa, a hírek szerint elvesztette a bizalmát a TEK-ben, mert az továbbította Orbán Viktor miniszterelnöknek Áder külföldi útjának részleteit. Ez vezetett oda, hogy Áder a feladatot más szervezetnek adta át 2015-ben – írta a bécsi lap, részben az osztrák hírügynökség jelentése alapján.