Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár!

0


A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület petíciója

A tartósan beteg gyermekek és felnőttek otthoni ápolása ma Magyarországon nem számít foglalkoztatási jogviszonynak. Az otthoni ápolást végzők csupán segélyre jogosultak, amelynek összege a kiemelt kategóriában is csak 52800 forint. 12 ezer ember gondozza ennyi pénzből súlyosan beteg hozzátartozóját
Követeljük az otthoni betegápolás munkaként való elismerését és díjazását! Legalább a minimálbér összegét kapják meg azok, akik napi 24 órás szolgálatban dolgoznak súlyosan beteg hozzátartozójuk mellett.

A halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként körülbelül annyiba kerül, mint a minimálbér nettó összege. Emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam.

A környező országokban gazdaságilag és társadalmilag mindenhol elismertebb az otthoni ápolást végzők munkája és nem jelenti a háztartás ellehetetlenülését, ha tartós beteg él a családban. Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt 75 815 Ft, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.

Anyagi és társadalmi megbecsülést kérünk az otthoni ápolást végzőknek és a szeretetteljes törődés lehetőségét az ellátottaknak! Ennek alapvető feltétele az otthoni ápolás anyagi hátterének megfelelő biztosítása az állam részéről.

A petícióhoz csatlakozó csoportok, intézmények, szervezetek:

Ápolási díj Facebook csoport és Otthoni ápolás Facebook csoport

Budapesti Korai Fejelsztő Központ

Életfa Csoport Egyesület
Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány

Összefogás az Egyenlő esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft.

Veni Vidi Vici Alapítvány

Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért

Társaság A Szabadságjogokért

Forrás: a Hang