Az ukrán BVT főtitkár szerint Putyin előre szólt Magyarországnak az invázióról, a magyarok területet akarnak szerezni

Vlagyimir Putyin előre elárulta a magyar vezetésnek, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát, a magyar kormány területeket akar szerezni Ukrajnától – mondta a Hromadske ukrán lap beszámolója szerint Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (BVT) titkára egy tévés interjúban.

„Magyarország nyíltan felvállalja, hogy együtt működik Oroszországgal. Sőt, Putyin előre figyelmeztette, hogy megtámadják az országunkat. Valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják majd azt az országot a háború után”

– mondta Danilov.

Ugyanígy idézi a vádakat többek között a TCHa Babel és az Interfax Ukraine is, de egyik cikkben sem írják, hogy Danilov hogyan és mivel támasztotta alá az állítást, vagy milyen forrásra hivatkozott – ha tett egyáltalán ilyet.

Ez a téma nem először kerül elő: ahogy korábban írtuk, Roman Giertych volt lengyel miniszterelnök-helyettes márciusban felvetette, hogy Putyinnak volt egy titkos terve, megpróbálta Orbánt és akár még a lengyeleket is bevonni az Ukrajna elleni háborúba, és Kárpátalját ígérte Orbánnak a segítségért. Bizonyíték akkor sem hangzott el.

Az állítással kapcsolatban küldtünk kérdést Havasi Bertalannak, Kovács Zoltán államtitkárságának, a Kormányzati Tájékoztatási Központnak és a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.