Az ukrán külügyminiszter szerint óriási nagy bajban lesz Magyarország, ha azt tervezik, hogy Putyin jóvoltából elveszik maguknak Kárpátalját

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nagyinterjút adott az Ukrinform hírügynökségnek, amiben elmondta, hogy mit gondol a magyar kormány arról a nyilatkozatairól és cselekedeteiről, amelyek az orosz–ukrán háborút érintik.

A külügyminisztert arról kérdezték meg az interjúban: mit gondol a magyar kormányról és arról, hogy egyesek Magyarországot az oroszok „ötödik hadoszlopának” tartják a NATO-ban és az Európai Unióban.

A külügyminiszter válaszképp azt mondta, hogy szerinte Magyarország legfeljebb „önmaga ötödik hadoszlopa” lehet, és a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy mennyire esik egybe az érdekeikkel az, amit a magyar kormány képvisel.

Hozzátette: egy dolog az, hogy a magyar kormány mit mond, de annál fontosabb, hogy mit tesz. „Én mindig azt mondom, hogy egy nyilatkozat – legyen bármilyen kellemetlen vagy érzelmes – egy dolog, de más dolog az, ha döntenek valamiről.”

Magyarország részt vesz a szankciós erőfeszítésekben. Látjuk ugyan, hogy az uniós vitákban Magyarország néha megpróbál »vizezni« néhány lehetséges szankciót, de a helyzet nem kritikus, és nem fordult még elő, hogy egy fontos döntést Magyarország miatt nem tudtak meghozni

– fogalmazott az ukrán külügyminiszter, hozzátéve: Magyarország mindemellett támogatta Ukrajna EU-tagjelöltségét is.

A lényeg: ameddig a magyar kormány nyilatkozatai nem esnek egybe azokkal a döntésekkel, amelyeket Ukrajnával kapcsolatban hoznak, addig együtt tudunk élni ezzel a helyzettel. Ha viszont azt látjuk, hogy amit mondanak, összhangba kerül azzal, amit csinálnak, akkor abból már probléma lesz

– összegezte Dmitro Kuleba.

Nem engednek a területekből

A külügyminiszter az interjúban arról is beszélt, hogy augusztus 23-án megtartják a Krími Platform második ülését (az elsőt tavaly nyáron tartották), amelyen a külföldi államok képviselőivel arról tárgyalnak, hogy miként lehetne diplomáciai úton rendezni a Krím félsziget helyzetét.

Dmitro Kuleba szerint ennek még a háború mellett is fontos üzenete van, mivel jelzi, hogy a történtek ellenére még mindig céljuk az, hogy „felszabadítsák” a Krímet.

Bármi történik is és bármennyire nehéz lesz a helyzet, mindig stratégiaszinten kell gondolkodnunk. Eljön a pillanat, amikor felszabadítjuk a területeinket

– fogalmazott, hozzátéve: ugyanez igaz az összes többi, Oroszország által „ideiglenesen megszállt” területre is.