Az USA politikája: Demokráciát viszünk!

0

Amerikai rablóháború?

Ha valaki azért indít háborút mások ellen, hogy az áldozatai javait elvegye, országaikat kirabolja, akkor több dolgot biztos nem fog megtenni:

a, Sokszázmilliárd dollárt költeni a háborús károk felszámolására az adott országban, saját katonái életét is feláldozva

b, helyi lakosság életét menteni, életkörülményeiket lehetőség szerint javítani, gazdaságot talpra állítani (saját költségen), nemzetközi koalíciót létrehozni mindezek céljából,
c, világpiaci áron vásárolni az “elrabolt” terméket. Ugyanis, az USA a mai napig VILÁGPIACI ÁRON veszi a kőolajat Iraktól és mindenki mástól is.

Az iraki olaj kitermelése, elosztása, és útja fölött pedig az Egyesült Államoknak semmiféle hatalma nincs, nem is volt soha.
Ha valaki viszont azért indít háborút mások ellen, hogy az áldozatai javait elvegye, országaikat kirabolja, akkor pontosan azt fogja tenni, amit Szaddam Husszein tett Kuvaittal: államigazgatását felszámolja önálló államiságával együtt, az addigi hatalom embereit megöleti vagy elűzi, az egész megszállt területet integrálja saját rendszerébe – minden szempontból, így gazdaságilag is.

Hogy az USA nem folytat senki ellen rablóháborút, arra – akár a fentebb leírtak figyelmen kívül hagyásával is – van egy nagyon komoly, és látványos cáfolat: egyszerűen az, hogy nincs ilyen háborújuk. A katonai erejük bőven megvan pedig, hogy a világ nagy része ellen ilyen háborút indíthassanak, és gyorsan le is zárhassák – mégsem teszik. Afrikai bukott államok, vagy arab olajdiktatúrák, Venezuela, és szinte bárki, aki olajkitermelő, és nincs közvetlenül orosz befolyás alatt, könnyű préda lenne. De egyiküket sem támadta meg sem az USA, sem senki más, aki ezt megtehetné (oroszok, kínaiak, britek) nyersanyagszerző rablóháború céljából.

4, Afganisztánban, Koszovóban, Szerbiában volt ENSZ vagy NATO felhatalmazással amerikai vezetésű (figyelem, nem kizárólagosan amerikai) háború, de egyik háború sem az olajért ment. Egyiknek sincs olajkészlete, másrészt, egyik sem arab ország, így az érv, hogy „többnyire arabokat” támad meg az USA az olajért, sokszorosan téves és ostoba. Gazdasági haszna az USA nak ezekből a háborúkból semmi nem volt, nem is azért mentek oda háborúzni. Hanem:

Afganisztánra azért mért ellencsapást egy USA vezetésű nemzetközi koalíció, mert ebben az “országban” tenyészett akkor minden idők egyik legveszedelmesebb, leggyilkosabb iszlámnáci terrorgengje, mely az egész civilizált világ ellen irtóháborút deklarált és indított (figyelem: nem csak  Amerika vagy a Izrael ellen, de a hinduk, a teljes keresztény világ, és a mérsékelt arab- iszlám országok ellen is. Afganisztánban pedig nincs olaj, sem földgáz. Van más (értékes ásványi ércek), de az csak 2009- ben derült ki, és – bármiféle infrastrukturális fejlesztés híján – nem hogy a kitermelés, de az ehhez szükséges installációk kiépítése sem indult meg, semmiféle project nincs rá a mai napig. Nem is lesz. Szóval, nulla a haszon ebből is.

A balkáni háborúkkal pedig sikerült megakadályozni teljes Közép- Kelet Európa lángba és vértengerbe borulását, méghozzá röviden, hatékonyan. Politikai megoldás ott sincs, nem is lesz, legfeljebb részmegoldások, de a háborús fő stratégiai célok minden esetben teljesültek.