Az utolsó Kurrupcióinfó? Avagy hogyan kereshet valaki százmilliót Kispesten?

0
Gajda Péter polgármester úr szerint én Kispestet támadom, de ez nem igaz. És még csak nem is az ellenzéki pártokat támadom. Én a korrupciót támadom és ezzel az ellenzék hitelességét védem. Ezért állt ma mellettem két helyi, ellenzéki képviselő, Paróczai Anikó (Momentum) és Ferenczi István (LMP).
Az ellenzéki politikusként különösen fontos utánajárnom, hogy Lackner Csaba kispesti ex-szocialista képviselő csak mámoros állapotban beszélt össze-vissza a kispesti lopásokról, vagy valóságtartalma is van a szavainak. Hiszen ha csak tizede igaz annak, amiket mondott, az az egész ellenzéket hitelteleníti el – nem mellesleg az én eddigi tevékenységemet, az eddigi korrupcióinfókat teszi teljesen feleslegessé: a propagandagépezetnek elég csak mindenre annyit visszaböfögni, hogy „azok is lopnak”. Ezért fordultam adatkéréssel a Kispesti Önkormányzathoz és a kapott dokumentumok elborzasztottak.
Emlékeznek még, mit mondott Lackner? Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy.” Elsőre ez nagyzolásnak, vetítésnek tűnt, de ahogy egyre több dolognak jártunk utána a felvételen elhangzottakból, úgy látszik egyre inkább, hogy valószínűleg igaz. Ez pedig azt jelenti, hogy amíg Gajda Péter polgármester nem vonja le a következményeket, a további korrupcióinfóimnak tényleg nem sok értelme van
Hogy mégis hogyan csinálják? Úgy tűnik, az egyik módszert sikerült felderíteni és amennyire lehetséges, bizonyítani is. A lényeg: bizonyos vállalkozások alaposan túlszámláznak. Jóval több munkáról állítanak ki számlát, mint amit megrendeltek tőlük és amit elvégeztek, az önkormányzat pedig ezt hagyja nekik, gond nélkül leigazolják a munkát és kifizetik. Kicsit olyan, mintha a kofa a piacon azt mondaná, hogy egy kiló krumpli helyett másfelet tett a szatyorba, mi meg elhinnénk neki és kifizetnénk egy kilóért másfél kiló árát.
Egy ideje már dolgozunk a Lackner-féle videdókon elhangzó állítások ellenőrzésén, szerencsére mások is ezt teszik, így tudtunk legalább néhány nevet: Somogyi László üzletemberét például, akinek a felesége ma is önkormányzati képviselő Kispesten Somogyinak van egy saját cége, az Anildia Kft., de emellett ő jár el egy papíron tőle független cég, a Compassion Kft. ügyeiben is (érdemes elolvasni ebben az ügyben a 24.hu cikkét, kiderül belőle, hogyan mutyizák le a kispesti szocialisták és a józsefvárosi fideszesek együtt az építőipari munkákat).
Kikértük a kispesti önkormányzattól ennek a két cégnek a szerződéseit, illetve ennél egy kicsit többet: az adott megbízások dokumentumait, a megbízást, a teljesítés igazolást és a számlát is, néhány helyszínre ki is mentünk mérőszalaggal (ez az eszköz, mint kiderült, valószínűleg hiánycikk Kispesten). A legérdekesebb az a dosszié, amiben a Compassion Kft. által végzett járdafelújítások és útkátyúzások dokumentumai vannak.
Egyértelműen elmondható: a legtöbb esetben jóval több munkát számoltak el, illetve jóval nagyobb összeget számláztak ki, mint amiről a megrendelés szólt. Láttunk olyan esetet, ahol valóban több járdát aszfaltoztak le, mint ami a megrendelőben szerepelt, de egyáltalán nem annyival, mint amennyi a számlán szerepelt. Piti csalás ez, de kicsi a lebukás esélye, főleg, ha az önkormányzat nem erőlteti meg magát, és nem méri le a négyzetmétereket. Ráadásul az utólagos ellenőrzés inkább csak a járdafelújításoknál lehetséges. Az össze-vissza agyonkátyúzott utaknál ugye szinte lehetetlen megmondani, hogy melyik folt mikor került a szerencsétlen úttestre. A papírok és a tendencia azonban ezekben az esetekben is egyértelműek: szinte mindig jóval több szerepel a végszámlán, mint a megrendelésben és erre az átvételi dokumentumban semmilyen magyarázat nincs: „a munka elvégezve a megrendeltek szerint”.

Kispesten hiánycikk lehet a mérőszalag
Egy konkrét példa a Compassion Kft. által végzett járda aszfaltozások közül:
Járda javítás a Zalaegerszeg u., az Árpád u. és a Nagysándor József u. között a páros oldalon:
Becsült mennyiség: 120 m2, leszámlázott mennyiség: 211 m2
Becsült érték bruttó 6.000.000- Ft, leszámlázott bruttó 8.734.294- Ft
Saját mérésem szerint a kijavított járda valódi területe 136 m2
Ez talán szőrszálhasogatásnak tűnik – pár milliócska csak a huncutság – de rengeteg ilyen van – akit érdekel, annak odaadom a teljes listát –, és nem is csak egy-két millió forint különbségek fordulnak elő, vannak olyan munkák, ahol több mint tízmillió forinttal lett több a leszámlázott összeg, mint amit előzetesen becsültek. Egy másik konkrét esetben a 30 millió forintra becsült munka a végén majdnem 43 millió lett. Egy harmadik esetben 170 négyzetméter járdát rendeltek meg, a cég viszont 332 négyzetmétert számlázott le. Stb. stb.
Ezek irreális eltérések ilyen, viszonylag kis munkáknál, olyan mértékűek, mintha valakinek az átlagos méretű lakása hirtelen 1-2-3 nappali méretével megnövekedne.
Ekkora eltéréseknél a teljesítési igazolásban, illetve a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvben mindenképpen meg kelllene jelölni az eltérés okát. Ehhez képest ezek a dokumentumok a következőképpen szólnak: „Felek megállapítják, hogy a tárgyi munka elkészült, a Vállalkozó a keretszerződés szerint teljesített.” Az átadás-átvételi jegyzőkönyvek pedig: „Jelenlevők megállapítják, hogy a fent hivatkozott munkák a megrendelés és a keretszerződés szerint el lettek végezve, átadásra kerülnek. Az elkészült munkát a Megrendelő a mai napon átveszi.”
Egyelőre csak becsülni tudom, de biztos, hogy évi sok tízmillió forint folyik ki így az önkormányzat kasszájából, és ez csak egy cég egy keretszerződése. Hasonlóakra bukkantam Somogyi saját nevén lévő cégénél is. Az ANILDIA Kft. parkoló építéseket és árkok rendezését számlázta le az önkormányzatnak egy keretszerződés alapján. A fentiek után talán nem meglepő, hogy alig volt olyan megrendelés, ami hozzávetőleg pontosan belőtte volna a munkák ellenértékét, vagyis a becsült értékek több alkalommal jelentős mértékben eltértek a leszámlázott összegektől.
Végül meg kell említeni mégegy lehetséges bevételi forrást is a „politikusok” számára. Ehhez tudni kell, hogy a bankhiteleket a bank óriási pénzeket keres és ebből jutalékot szokott adni- természetesen titok, hogy kinek és mennyit. Lackner Csabának volt egy figyelemreméltó kijelentése azon a bizonyos videón: e szerint annak ellenére vett fel az önkormányzat milliárdos hitelt, hogy 800 milliós tartaléka volt. Ez valóban megtörtént, az egymilliárd forint hitel felvételéről a képviselptestület 2017. június 22-én döntött, és valóban annak ellenére, hogy a költségvetésben volt 800 millió forint úgynevezett maradvány, vagyis olyan pénz, amit 2016-ban nem tudtak valamiért elkölteni, így szabadon felhasználható volt (a valóságban ez még jóval több is lett, de a pontos összeg mindig csak utólag derül ki).
A jegyzőkönyv tanúsága szerint többen is rákérdeztek, hogy valójában mire kell ez az összeg, de Gajda Péter polgármester kitérő válaszokat adott, olyanokat mondott, hogy Kispesthez nem vág hozzá a kormány minden évben 3-4 milliárd forintot, mint más kerületekhez vagy városokhoz. Ami külön érdekes, hogy ezt az egymilliárd forintot nem is tudták felhasználni 2017-ben, csak kevesebb, mint a felét költötték el, illetve 2018-ban sem fogyott el a keret, még az idei évre is áthúzódott. Valamiért mégis nagyon fontos volt, hogy felvegyék ezt a kölcsönt, amit aztán 20 évig fizethetnek vissza.
Az út és járdafelújítások ügyében feljelentést fogok tenni, de nem ez a legfontosabb. A Facebook-oldalamon rendszeresen tudósítani fogok az eltelt időről mindaddig, amíg a kispesti polgármester nem mond le. Mert le kell mondania: ha tudott a lopásról, azért, ha nem tudott, azért. Ha nem teszi, a tisztességes párttársai és az egész ellenzék munkáját veszélyezteti!
Hadházy Ákos