Azt a tolvaj mindenit…már tényleg!Hatalmasat kaszáltak a dohánymonopóliummal a fidesz közeli emberek!

0

Mészáros Lőrinc és barátai 3,43 milliárd osztalékot szereztek belőle, viszont az államkasszába nem sok garas landolt.

3,43 milliárd forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak 2018-ban a monopolhelyzetben lévő dohánynagykereskedőcég, az Országos Dohányboltellátó Kft.

Az elmúlt évek adatainak összesítése után a lap arra jutott:

2015 óta összesen 5,95 milliárd forint osztalékot fizettek ki a cégnél a tulajdonosoknak, ehhez még 2019-ben jöhet újabb 3,7 milliárd.

Jelenleg az országgyűlés előtt van a 2020-as adócsomag, ebben szerepel a dohánytermékek jövedéki adójának fokozatos emelése. A kormány úgy számol, félévente 30 forinttal drágul majd egy átlagos doboz cigi a következő két évben. A vágott dohánytermékek ára még nagyobb, legalább 16 százalékos mértékben emelkedhet összességében. Az Európai Bizottság június elején figyelmeztette a kormányt: a cigarettára legalább 60 százalék adót kell kivetni az Európai Unióban, Magyarországon azonban továbbra is csak 55 százalékkal sújtják.

A koncessziós díjakból, illetve társasági adóból eközben az államnak összesen 1,3 milliárd forint bevétele volt ugyanebben az időszakban.

A dohány-kiskereskedelmet 2013-ben, a nagykereskedelmet pedig 2015-ben államosították, az Odbe adja el a dohánytermékeket a trafikoknak. Az Odbe kisebbségi tulajdonosa a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (a brit British American Tobacco leányvállalata), és tulajdonosa a Sánta János családjához tartozó Tabán Trafik Zrt. A hódmezővásárhelyi Sánta János pedig Lázár János „ismerőse” – a trafiktörvény egyik változata 2012-ben az ő számítógépét is megjárta.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/ facebook