Babaváró hitel: ez vár ránk, ha nem jön a baba

A babaváró hitel referenciakamata kiugróan nőtt az elmúlt időben, így a támogatás feltételeit nem teljesítő igénylők az eddiginél jóval nagyobb büntetésre számíthatnak – derült ki a szakértői elemzésből.

A bevezetése óta csaknem a leggyengébb eredményt produkálta a babaváró hitel a friss folyósítási adatok szerint. Ráadásul most rekordmértékben emelkedett a speciális büntetőkamatot meghatározó referenciamutató. A gyermekvállalás nem teljesítése esetén így a visszafizetendő összeg akár a hárommillió forintot is meghaladhatja – derült ki a Bank360.hu körképéből.

Mélyponton az igénylés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint a babaváró hitelből 2021 novemberében 37,59 milliárd forintot folyósítottak, ami a program indulása óta a második legalacsonyabb érték. Ennél kevesebbet csak 2021 januárjában helyeztek ki a kölcsönből, 35,9 milliárd forintot. 2020-ban még 49,7 milliárd volt a havi összeg. 2019 júliusa óta egyébként eddig összesen 1600 milliárd forint került a fiatal házaspárokhoz ebben a formában.

Keményen büntetik, ha nem jön a baba

A babaváró hitel egy speciális állami támogatás, amely az első öt évben kamatmentes törlesztést tesz lehetővé az igénylőknek, ügyleti kamata viszont van – az állam ez alapján folyósítja a kamattámogatást. Ha az öt év alatt az igénylő házaspár legalább egy gyermeket vállal, akkor a kölcsön kamatmentes marad. Ha viszont nem jön a baba, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetniük egy összegben, a fennmaradó tőketartozást pedig emelt kamattal terhelve kell tovább fizetni. Csakhogy az ezt a kamatot meghatározó referenciaérték újabb 70 bázisponttal emelkedett, a decemberben közzétett 2,98 százalék után így már 3,68 százalékon áll a mutató. Ilyen mértékű emelésre korábban nem volt példa. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett 3,68 százalékos érték a februári igénylőkre fog vonatkozni, a januárban szerződők számára viszont még a 2,98 százalékos referenciamutató alapján kell kiszámolni a kamat mértékét

Az első öt évre, vagyis a kamattámogatás időszakára vonatkozó büntetőkamat összege az igényléskor hatályos referenciakamat alapján számolható ki: a januári igénylők 5,87 százalékos ügyleti kamattal kalkulálhattak, a februári igénylők viszont az ennél jóval magasabbal, 6,78 százalékkal. Emiatt a visszafizetendő összeg is magasabb lehet, ha az igénylést követő öt évben nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt.