Bajban a Fidesz. Megszavazták a 9 román minisztert lecsukató Kövesit az Európai Ügyészség élére

0

z Európai Tanács Laura Codruţa Kövesit szavazta meg európai főügyésznek. A Transindex értesülése szerint a 22 tagot számláló testületből 17-en támogatták Kövesi kinevezését, illetve az Európai Parlamentet is támogatói közt tudhatja.

Viorica Dăncilă román miniszterelnök ugyanakkor a szavazás előtt kijelentette, a kormányzó Szociáldemokrata Párt nem támogatja Kövesi mandátumát, és  Luminița Odobescu, Románia eu-nagykövete ellene fog szavazni. Klaus Johannis román államfő viszont ma reggel felhívta a nagykövetet, és arra kérte, ne vegye figyelembe a miniszterelnök utasítását, szavazzon Kövesi mellett (a pletykák szerint pedig így is történt végül).

Kövesi öt éven át volt román korrupcióellenes főügyész, a kétségektől és botrányoktól sem mentes hivatali ideje alatt, az általa vezetett ügyészség közreműködésével 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen és több mint 2 milliárd eurót szereztek vissza a román államnak.

Kövesi kinevezésével az Európai Ügyészség élére kerül, melyhez a 28 tagállamból  21-en csatlakoztak. Magyarország ügyészséghez való csatlakozásáért Hadházy Ákos független képviselő indított aláírásgyűjtést, amihez 680 ezren csatlakoztak, Magyarország azonban így sem lesz része az uniós forrásokkal való visszaélések ügyében nyomozó ügyészségnek.

Forrás:https://merce.hu/2019/09/19/megszavaztak-a-9-roman-minisztert-lecsukato-kovesit-az-europai-ugyeszseg-elere/?fbclid=IwAR3kn8VoYU2q58x3ecw_rRoNZ1JMiP44SSajalfCmjEKog138n6-od48Ifw