Bakondi György: Koronavírusos migránsok tartanak valószínűleg Magyarország felé

Ha a koronavírusos megbetegedések miatt, gócpont alakulna ki egy görögországi menekülttáborban, akkor azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai alapján, karantén alá kellene helyezni – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

 

Bakondi György annak kapcsán beszélt erről, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta, első alkalommal mutatták ki a vírust olyan illegális bevándorló szervezetében, aki az égei-tengeri szigeteken lévő menekülttáborok egyikében él. Az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség csütörtöki tájékoztatása szerint, egy 35 éves jemeni migráns tesztje lett pozitív a Híosz szigetén található Vial menekülttáborban.

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: becsléseik szerint, a migránsok között 250-280 lehet a pozitív esetek száma. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy nem lehet megválaszolni, hány migráns lehet fertőzött.

Bakondi Györgyöt kérdezték arról is, hogy a rendőrök pénteken újabb alagutat találtak Bács-Kiskun megyében, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, nem messze onnan, ahol csütörtök este 25 illegális bevándorlót tartóztattak fel a rendőrök.

A főtanácsadó elmondta: ez a módszer az amerikai-mexikói, a görög-török és a bolgár-török határon is ismert. Azért próbálkoznak így a migránsok, hogy ne adjon jelzést a kerítés. A magyar hatóságok éjjel-nappal igyekeznek a határ közelében észlelni és elfogni az illegális migránsokat – közölte Bakondi György.

 

via. MTI