Bakondi György: Rengeteg migráns akar beáramlani az országba!

0

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt
A Magyar Honvédség több katonát is vezényel a déli határzárhoz.

Nőtt a határsértések száma a műszaki akadályzárral nem védett Bács-Kiskun megyében, a térségében tapasztalható a legnagyobb aktivitás, ott érkezik a legtöbb határsértő, mivel a magyar határ egy részét ott nem védi kerítés, megváltozott továbbá az illegális bevándorlók útvonala és állampolgári összetétele is, mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatóján. Az ellenőrzés fokozására jelentős rendőri és katonai létszámmal, illetve komoly eszközparkkal őrzik a határszakaszt Bács-Kiskun megyében.

A rendőrség hőkamerát, a Magyar Honvédség pedig drónt és radart is alkalmaz.

Bakondi elmondása szerint változás történt az állampolgársági összetételben is, hiszen míg korábban alapvetően afgánok, irániak, pakisztániak érkeztek, és csak kisebb számban szírek, irakiak és mások, manapság a legtöbben újra – mint a 2015-ös időszakban – szírnek vallják magukat, és viszonylag magas a számuk azoknak is, akik ismeretlen útvonalakon Észak-Afrikából jönnek ide. Bakondi kiemelte, a tapasztalatok szerint az embercsempészetben részt vevők állampolgári összetétele is változott. A szerb és magyar embercsempészeket ugyanis kiszorította az a viszonylag nagy számú illegális bevándorló, akik Németországban vagy Ausztriában menekültstátuszt kaptak, és “konvenciós útlevelükkel” az Európai Unióban szabadon utazhatnak – tette hozzá.

Bakondi György kérdésre válaszolva elmondta: a balkáni útvonalon jelentős aktivitást tapasztalnak, sokkal többen érkeznek, mint egy átlagos januári időszakban. Ezt az útvonalat pedig nagyban befolyásolja a Törökországban lévő szírek és afgánok száma.

Via. MTI