Bakondi szerint 120 ezer migráns gyalogol az ország felé – a múltkori 350 ezer visszafordult

0

Januárban és februárban 5500 tiltott határátlépési kísérlet volt a magyar határon, ami jelentős növekedés – az előző év hasonló időszakával összehasonlítva – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója  az M1 aktuális csatornán.

A főtanácsadó elmondta, a kísérletek elhárítása jelentős terhelést ró a határon szolgálatot teljesítő rendőrökre és katonákra.

Hozzátette: a balkáni útvonalon – az ENSZ adatai szerint – több mint 120 ezer migráns van.

A biztonság érdekében tett kormányzati intézkedések mind markánsabban jelennek meg az Európai Unió készülő jogszabályaiban és a közös erőfeszítésekben is – közölte Bakondi György.

„Azt látjuk, hogy a rendszeren, tehát a határőrizeti rendszeren, és ennek a jogi hátterén nem szükséges további változtatást végrehajtani”

– fogalmazott.

Azok a tapasztalatok, amelyeket a magyar hatóságok szereztek például a kitoloncolások, vagy a tranzitzóna kapcsán, visszaköszönnek az uniós migrációs és menekültügyi paktumban – mondta a főtanácsadó.

Egyre több migráns érkezik Magyarország területére különféle módszerekkel majd a tavasz közeledtével:

“a kerítés alá ásott alagutakon, a kerítésen létrán átmászva, kerítést átvágva, vízi úton, úszva, uszadékfán, palackokon és leplombált kamionokban”

– zárta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.