Bálint Gazda: Ez egy valóságos diktatúra

0

100 év tapasztalattal a háta mögött mondta ezt Bálint György.

Népszavának a vasárnap századik születésnapját ünneplő Bálint György azt mondja, a kertészet embereket, közösségeket hoz közel egymáshoz. Amióta elkezdett öregedni, ezt egyre inkább fontosnak tartja, örül, hogy az úgynevezett osztálytársadalom mára megszűnt a világban.

A hazai állapotok miatt szomorú. Azt  látja, más országokban sokkal inkább megvalósulnak azok az értékek, amelyeket ő is vall. Meggyőződése, nincs jobb program a társadalomnak

a francia forradalom hármas jelszavánál: szabadság, egyenlőség, testvériség. Legfeljebb az utóbbit már szolidaritásnak hívom.

Gazdaságilag sem tud hatásosabb célkitűzést az emberiségnek. 100 év alatt nem egy diktátor ténykedését élte át, és úgy véli, hiába jellemzik manapság autokráciaként a rendszert, az

alapjában véve nem más, mint egy valóságos diktatúra. A társadalom felső elitje élvezi ki az egész társadalom termelési munkájának eredményét. Úgy, hogy a kutya sem foglalkozik az „alsóbb” réteggel. Nem foglalkoznak a dolgozókkal, akik a mindennapi munkát elvégzik, a gyerekekkel, az öregekkel meg pláne nem. Nekik főképp nehéz sorsot jövendölök.

Bár családját a nácik megölték, őt a kommunisták kisemmizték,  soha nem akart elmenni az országból, a magyar kultúra és a föld tartotta itthon.

via: 24.hu