Bangóné Borbély Ildikó: “A Fidesz 9 embert öletett meg!”

0

Kilenc ember halt bele egy éve az egykori bajai Greenyard Hungary Kft. üzemében csomagolt lisztériabaktériummal fertőzött fagyasztott zöldségekbe, de a magyar rendőrség egy árva lelket ki nem hallgatott az ügyben – tudta meg Bangóné Borbély Ildikó Polt Péter legfőbb ügyésztől.

A szocialista képviselőnő írásbeli kérdésére adott ügyészi válaszból az derül ki, hogy nemcsak hogy lezárták a nyomozást, de közben újabb praktikus kibúvót szavazott meg magának a Fidesz a tájékoztatási kötelezettség alól. Bangóné közösségi oldalán olvasható:

“július 1-jétől mi, képviselők, már csak akkor kaphatunk egy nyomozásról információt az ügyészségtől, ha a rendőrség már legalább egy gyanúsítottat kihallgatott.”

Itt viszont senkit sem hallgattak ki, a nyomozást a rendőrség „felderítési szakban, gyanúsított kihallgatása nélkül” már márciusban megszüntette.

Az eljárást tavaly maga Polt Péter kezdeményezte Bangóné akkori kérdése nyomán.

Most viszont arról tájékoztat, hogy a Büntetőeljárási Törvény fideszes módosítása – ez lépett életbe július elsején –
„az országgyűlési képviselők részére adható tájékoztatás szempontjából” két részre osztja a nyomozást: felderítésre és vizsgálatra. A felderítési részben a nyomozó hatóság az „ura” az ügynek, az adhat tájékoztatást, és „a két szakasz között a határvonalat a gyanúsított kihallgatása jelenti”.

Az MSZP természetesen nem szavazta meg ezt az értelmetlen módosítást. Mindenesetre elképesztő, hogy 9 ember meghalt egy magyar cég terméke miatt, de a Fidesz és a magyar hatóságok számára még csak annyit sem jelent a haláluk, hogy tisztességes nyomozást folytassanak – nyomatékosította Bangóné.

olkt.hu/MTI