Bangóné: Hatósági eljárást sürget az ellenzék, Müller Cecília coming outja után

0

Az MSZP már április óta hangoztatta és sürgette a kórházi fertőzések veszélyét, annak kivizsgálását, a több tízezres betegelbocsátás potenciális tragédiáját. Most, miután az országos tiszti főorvos elismerte a kórházi gócpontok mértékét, várják a megfelelő számonkérést.

 

A vírusjárvány idején, Kásler miniszter helyett szakmai vonalon transzparensen és folyamatosan megszólaló Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ma megjelent előrejelzése szerint, szinte biztosra tehető, hogy ősszel elér minket a járvány második hulláma.

Müller Cecília országos tiszti főorvos július közepén olyan beszámolót juttatott el Karácsony Gergely főpolgármesterhez, amiből kiderül, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján, „a járvány kezdete óta, az egészségügyi intézményekben nozokomiális (kórházi ellátás során szerzett fertőzést) a járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el”.

Mivel a levele idején, július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, gyakorlatilag minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt.

A mai napon, július 27-én 13 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4448 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az MSZP már április óta hangoztatta és sürgette a kórházi fertőzések veszélyét, a kórházi több tízezres betegelbocsátás potenciális tragédiáját. Bangóné Borbély Ildikó több alkalommal is konkrét példákat, családi tragédiákat mutatott be, amik arról szóltak, hogy a kórházi fertőzések felületes kezelését a kormány először a szőnyeg alá söpörte vagy lejárató kampányokkal, karaktergyilkossággal igyekezett bagatellizálni.

A Müller Cecília levele óta eltelt időben nem érte el a sajtót a nyilvánosan elismert egészségügyi hiányosságok következtében elszenvedett kórházi fertőzéseket kivizsgáló bizottság összehívása – erről mintha megfeledkezne a kormány a prognosztizált második hullám küszöbén. A témában többszörösen is érintett szocialista politikust kérdeztük: országgyűlési képviselőként van-e bármilyen háttér-információja arról, hogy Müller Cecília levele után, milyen protokoll szerint kezdődtek a kórházi fertőzések kivizsgálásai és a várható újabb hullám elleni védekezés?

– Müller Cecília Karácsony Gergelynek megküldött szakmai válasza tökéletesen egybevág és igazolja mindazt, amiről mi beszéltünk heteken, hónapokon keresztül. Ennek lényege pedig, hogy a Covid-járvány gócpontjai maguk a kórházak. Ő maga írta le, hogy minden negyedik fertőzött a kórházban kapta el a betegséget és minden második meghalt beteg kórházi fertőzést követően halt meg – válaszolta megkeresésünkre Bangóné Borbély Ildikó. – Mindezen adatokat valószínűleg azért kérte ki Karácsony Gergely főpolgármester, mert a Pesti úti idősotthon drámáján keresztül próbált a kormány politikai bosszút kovácsolni, miközben folyamatosan kérte a főváros, hogy a kórházba került betegeket ne engedjék vissza a kötelező teszt elvégzése nélkül – ami nagyban csökkentette volna a végzetes fertőzések mértékét.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy nem csak a fővárosi intézményekről volt szó, de országszerte és állami fenntartású intézményekről is, amint a tragédiába fulladó visszafertőződésről szinte az elsők között jelentkezett a mezőszilasi idősotthonból.

Végzetes hanyagságnak tartja, hogy ugyanezt a hibát készül elkövetni a kormány ismét, még a tiszti főorvos jelentése tudatában is, mivel a valódi tények és adatok napvilágra kerülése ellenére sem indult vizsgálat Müller Cecília kényszerűen beismert adatai ismeretében sem:

-A pontos adatok ismeretében, az MSZP egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ahol ki kell vizsgálni az eszközbeszerzéseket, a védőfelszerelések beszerzését, a kórházi gócpontokat. Minderre semmilyen reakció nem érkezett a kormány részéről. Mert ha tisztában voltak azzal, hogy a kórházak gócpontok voltak, sürgősen tisztázni kellene, hogy miként védekezzenek ez ellen ősszel és az állampolgárok ne attól rettegjenek egy újabb járványhullám idején, hogy úristen csak nehogy kórházba kerüljenek. Az újabb kormányzati kapkodás és önellentmondás fényes bizonyítéka, hogy most meg hirtelen visszahívták a tavasszal elküldött 65 éven felüli orvosokat. Mindezt tisztázni kell és sürgősen visszaállítani a kórházak iránti bizalmat, biztosítani a betegeket, hogy a kórházak nem lesznek ismét gócpontok, mindennek semmi jelét nem látjuk. Nem tudok mást mondani, mint kérdezni – Müller Cecília, Kásler Miklós, Orbán Viktor, aki ráadásul úgy nyilatkozott, hogy nincs felső határa a járvány elleni védekezésre szánható összegnek, tulajdonképpen mire vár…? – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő.