Bánó András: Van pofájuk?

Ezen a szép pénteki napon, mely azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor bemondta a mikrofonállvány-hölgy előtt szokásos reggeli rádióinterjújában, hogy az Unió nekünk nem ad pénzt, mi annak egy részét szerezzük vissza, amit tőlünk a nyugatiak kivisznek, és emiatt nem szakadt rá a mennyezet, a nap szenzációi nem értek véget.

 

Pár hete akkor délután derült ki, hogy – micsoda váratlan dolog, micsoda meglepetés – Vidnyánszky Attila a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Az intézmény szeptember 1-től kerül alapítványi fenntartásba, közölte az Innovációs és Technológiai minisztérium.

Közzé is tették a névsort, melynek értelmében a kuratórium tagjai lesznek:

  •     Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója,
  •     Lajos Tamás operatőr-producer,
  •     Rátóti Zoltán színész-rendező, és
  •     Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

 

Számomra már az is érthetetlen, hogy egy művészeti egyetem kuratóriumi vezetésének összeállítását miért az Innovációs és Technológiai minisztérium dönti el, és nem az EMMI, amelynek amúgy az oktatással és a művészettel kellene törődnie.

 

Az viszont végképp megmagyarázhatatlan, hogy mit keres a Színművészeti Egyetem ötfős kuratóriumában két olajipari szakember?

 

Milyen ismérvek, végzettségek predesztinálták arra a MOL stratégiai ügyvezető igazgatóját vagy pláne a Slovnaft szlovák olajipari cég vezérigazgatóját, hogy a magyar Színház és Filmművészeti Egyetem kellő szakértelemmel, szaktudással döntsön?

 

Vagy itt sem a szaktudás volt a fontos, hanem a lojalitás? Egy Hernádi Zsolt-káder és Orbán Viktor milliárdos felvidéki barátja, a Dunaszerdahely focicsapatának tulajdonosa fog majd dönteni a magyar színház és filmművészeti utánpótlás ügyeiben. 

 

Hiába állítottak eddig akármit Vidnyánszkyval az élen a nemzeti kultúra korifeusai, hogy mennyire fontos számukra a színész és filmes képzés jövője Magyarországon, ezzel a kuratóriumi összetétellel minden eddigi nyilatkozatuk lelepleződött.

 

Ha valóban meg akarták volna újítani a Színművészetit, akkor nem ilyen kuratóriumot állítanak össze, az biztos.

 

Szerző. Bánó András