Bánó András: Vidnyánszky Attila ne avatkozzon be!

0

Na végre! Már vártam, mikor fog megszólalni a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság a Színművészeti Egyetem átalakítása ügyében. Noha most kiadott levelükben – mely az Origo-n jelent meg (talán nem véletlenül) – rögtön az elején leírják, hogy nekik semmilyen jogi kompetenciájuk nincs a kérdésben, és az átalakulás jogszabályaiban hivatalos érintettségük sincs, a továbbiakban – ezek szerint kéretlen prókátorként, mert véleményük azért van – ostorozzák a Színművészeti vezetését a következőkkel:

Siralmasnak tartják az egyetem infrastrukturális állapotát, az épületeket és az előadótermeket. Azt írják, hogy a szakma jelentős többsége (kik is?) régóta alacsony színvonalúnak tartja az egyetem oktatási munkájának minőségét. Szerintük a Színművészeti tudományos munkáját sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi, az iskola nemzetközi tevékenysége és kapcsolatrendszere „folyamatosan gyengül”, és az egyetem végzősei „nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot, melyet az adófizetők befizetéseiből, közfeladatellátás céljából tart fenn az ország”.

Az is olvasható a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság levelében, hogy az egyetemen „merev és elavult struktúrákhoz ragaszkodva, beszűkült elképzelések mentén oktatnak”, ezek miatt szerintük elengedhetetlen, hogy a „hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek, a felsőoktatási autonómia messzemenő figyelembevételével”. A kérdésben semmilyen jogi kompetenciával nem rendelkező Magyar Teátrumi Társaság szerint az új modell „biztatóbb és távlatosabb finanszírozási helyzetet” tenne lehetővé, „modernebb oktatási-tudományos módszerekkel”, és „növelné az egyetemi autonómiát”.

Úristen! Ha semmilyen jogi kompetenciával nem rendelkezve ilyeneket írnak, akkor mire számíthatnak az egyetemnél, ha valaki tálcán kínálja majd nekik a jogi kompetenciát? A Magyar Teátrumi Társaság levelének végén az olvasható, hogy szerintük a Színművészeti Egyetem jelenlegi küzdelmének politikai motivációi vannak.

És a Magyar Teátrumi Társaság levelének mi az igazi motivációja?

Szerző. Bánó András