Barátnőm egy neves magyarországi gyermekintézményben dolgozik, tőle hallok információkat a kaotikus egészségügyről

Gondolhatnánk, hogy a gyermekgyógyászatot talán kevésbé érinti a világjárvány, hiszen gyermekkorban szinte sosem súlyosan zajlik a koronavírus fertőzés, azonban a körülmények megváltozása nehézségeket okoz.

A gyermekgyógyász rezidensek, szakorvosjelöltek egymás mögött, egyenként álltak bele abba, hogy átmennek segíteni a felnőtteknek. Panasz nélkül. Vagyis van panaszuk.

Sajnálják a magányos betegeket,

tőlük gyermekgyógyászoktól nagyon messze van a műszakonkénti 1-2 halott. A koraszülött intenzíven dolgozók szerint, sokkal gyorsabban omlanak össze a COVID fertőzött felnőttek, mint a koraszülöttek!

Már most is fáradtak, stresszesek, ha nem dolgoznak akkor sem tudnak kikapcsolni, pihenni.

Mi a nehézség a gyermekkórházakban?

Szinte mindenki COVID gyanús.

Ha lázas, ha orra folyik, ha köhög, ha hasmenése van. Ezeket a betegeket el kell különíteni, védőruhában vizsgálni, ellátni. A védőruhában,

pajzson keresztül, nagyon rossz a kilátás. Homályos. Nehéz látni az icicri piciri vénákat,

amit el kell találni. Ha akut sürgős műtét van, COVID tesztet nem lehet megvárni, védőruhában kell operálni, ami szintén sokkal nehezebb, körülményesebb.

A gyanús betegek egy olyan osztályra kerülnek, ami korábban egy teljesen más profilú gyerekosztály volt. Erre a fél-COVID osztályra bármilyen beteg kerülhet. Lehet májátültetés , veseátültetés után lévő beteg, sebészeti operált beteg, cukorbeteg gyermek, aki vagy COVID pozitív, vagy az anyukája pozitív, és el kell különíteni. Akár 210 cm-es 150 kg os beteg is lehet. Az első hullámban a korábban csecsemőkkel foglalkozó nővérek észrevették, hogy “Jééé a betegek visszaszólnak!” 🙂

Nehézség, hogy nem értik meg a szülők, hogy látogatási tilalom van, és egy gyermekkel egy szülő jöhet a vizsgálatra. Mindennapos harc, hogy a gyermeket minimum apuka és anyuka is akarja kisérni, néha 2-3 testvér is, és a nagyszülők is.

Értik a dolgozók őket, de nem lehet. Rögtön egy beteggel már 5 kísérő van,

ha csak 5 beteg vár vizsgálatra akkor már 25 kísérő lehetne. A beengedésnél, testhőmérséklet ellenőrzésnél, kérdőívek kitöltetésénél önkéntesek, orvostanhallgatók dolgoznak, akikkel szemben néha olyan hangot engednek meg a kisérők, ami vállalhatatlan.

Ő büszke a kollégáira, akik zokszó nélkül beleálltak a gyökeresen megváltozott helyzetbe, ha kell elmennek szűrni intézményeket, ha kell COVID osztályra mennek dolgozni, ha kell extra ügyeletet, oktatási feladatot vállalnak az éppen megbetegedett, vagy kivezényelt, esetleg karanténban lévő  kolléga helyett. Hetente kellemetlen orrgarati mintavételt vállalnak, orrot, arcot megnyomó védőmaszkokat vesznek fel és egész nap hordanak sebészeti maszkot.

A pihenőben egyedül lehet csak lenni, egyedül lehet csak étkezni.

Mindenki kikerült a komfortzónájából. Az orvostanhallgató, a rezidens, a szakorvos, a nővér, mindenki.

Muszáj csinálni, nincs választás. És csinálják is, az orvostanhallgató, a rezidens, a szakorvos, a nővér mindenki. Zokszó nélkül. Csendben. Panasz nélkül. Mert ők egy csapat.