Bayer Zsolt: “bármikor összehívhatjuk a Békemenet szervezőit, akár félmillió emberrel felvonulunk a déli kerítés mentén

0

„Egyetlen dolgunk van: figyelni és készenlétben állni. Igen: figyeljünk! Ha szükség lesz rá, akkor oda kell mennünk, haladéktalanul, hogy segítsünk a határőreinknek, rendőreinknek. Nem fegyverrel, nem erőszakkal, pusztán a jelenlétünkkel”

– írta blogján Bayer Zsolt, miután csütörtökön több száz migráns vonult fel a tompai határátkelőhelynél, és a magyar határ megnyitásáért tüntettek.

Felvázolta a lehetséges megoldást is:

„Mostantól, a politikai helyzet függvényében bármikor összehívhatjuk a Békemenet szervezőit, és a politikai helyzettől tesszük függővé, utcára vonulunk-e. Ez magában foglalja azt is, hogy akár félmillió emberrel felvonulunk a déli határ mentén, és ha kell, kimondjuk, amit Szürke Gandalf kimondott Mória bányáiban, a Khazad-dum hídján, az ősi világ démonának: ITT ÚGYSEM JÖSSZ ÁT!”

A Gyűrűk Ura-párhuzam nem először került elő Bayernél migrációügyben: 2015 szeptemberében a békemenetesek tüntetést szerveztek a Magyar Narancs szerkesztősége elé, mert a lap szögesdrótból Hitler-bajuszt rajzolt Orbánnak a címlapján, de az esemény nemcsak erről szólt, hanem általában a migrációs helyzetről is.

„Mondjuk ki, magyarok, amit már Orbán Viktor kimondott, és amit legelőször Szürke Gandalf mondott ki: Itt úgysem jössz át”

– mondta akkor Bayer, mire a közönség skanálni kezdte az idézetet.

Péntek hajnalra a szerb rendőrök elszállították a tiltakozókat határ mellől.

A demonstráció békés volt, a szerb védelmi miniszter szerint pedig azért indult, mert valakik azt azt terjesztették a bevándorlók között, hogy meg fogják nyitni a szerb-magyar határt.