BBC: A szuezi hajóincidensért Egyiptom első női hajóskapitányát hibáztatják

Marwa Elselehdar több száz kilométerrel arrébb szolgált egy másik hajón, a Szuezi-csatornán történt incidens időpontjában, azonban sokan mégis úgy gondolják, hogy ő tehet az Ever Given szerencsétlenségéről.

 

hvg.hu számol be arról, hogy a BBC interjút készített Marwa Elselehdarral, akit elmondása szerint sokkolt, amikor azzal szembesült, hogy a közösségi médiában sokan őt okolják az Ever Given konténerhajóval történ incidens miatt.

A hölgy a baleset időpontjában több száz kilométerrel arrébb, Alexandriában szolgált az Aida IV nevű hajón. Ennek ellenére, elterjedt az a hír, hogy ő tehet a konténerhajó keresztbefordulásáról. A hír azért terjedt el, mert az Arab News egyik cikkében Marwa fotóját használták fel, ami elterjedt a közösségi médiában.

A 29 éves hajóskapitány szerint azért próbálták meg besározni, mert sikeres nő Egyiptomban. Beszámol arról is, hogy nem ez az első eset, hogy a célkeresztbe került, mert annak idején eleve csak egy elnöki külön engedéllyel jelentkezhetett az egyiptomi hajózási akadémiára, ahová akkoriban csak férfiakat vettek fel. Tanulmányai során folyamatosan ki volt téve a szexizmusnak, nem beszélve a matrózok világáról. Ilyen körülmények között helytállni rendkívül nehéz volt számára.

 

„A mi társadalmunkban az emberek még mindig nem hajlandók elfogadni, hogy lányok dolgozzanak a tengeren, elszakítva a családjuktól. De amikor azt csinálod, amit szeretsz, nem muszáj, hogy mindenki támogassa”

 

– vélekedett Marwa Elselehdar.

 

 

 

Forrás: hvg.hu