BBC: Egyre több európai és más kontinensű országban fedezik fel a koronavírus új, fertőzőbb mutálódott variánsát

Svédországban, Dániában, Spanyolországban, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, és Olaszországban is azonosították a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett új változatát – adta hírül szombat este a Reuters és az AFP hírügynökségekre való hivatkozással az MTI.

A Nagy-Britanniában felfedezett új variánsra való tekintettel Svédország – a legtöbb európai országhoz hasonlóan – decemberben beutazási korlátozásokat rendelt el a szigetországból érkezők részére.

A Madridi Autonóm Közösségben négy személynél azonosították a brit variánst Spanyolországban, három másik személy pedig gyanús. Utóbbiak esetében még folyik a vírus genomjának szekvenálása – közölte a régió Közegészségügyi Igazgatósága.

A fertőzöttek mind Nagy-Britanniából tértek haza.

A madridi fertőzötteken kívül Franciaországban, Hollandiában és Dániában is azonosították már a Nagy-Britanniában fertőző új variánst.

Olaszországban már tíz ember tesztje lett pozitív, míg Németországban már 146 ember lett mutálódott variánsú pozitív tesztelésű beteg.

Az új brit variánsról december 14-én adott először tájékoztatást Matthews Hancock brit egészségügyi miniszter.

A kutatók szerint a Délkelet-Angliában nagy sebességgel terjedő mutáció akár 70 százalékkal is fertőzőtebb lehet az eddig ismert koronavírusnál. Arra, hogy a halálozási aránya magasabb lenne, egyelőre nincs bizonyíték.

Egy brit professzor, Neil Ferguson szerint majdhogynem biztosra vehető, hogy a Nagy-Britanniában megjelent új koronavírus-variáns már a legtöbb európai országba bejutott.
A szigetországban szerda délután viszont egy újabb, Dél-Afrikából származó koronavírus-variánst fedeztek fel.

A Nagy-Britanniában kimutatott új koronavírus-mutáció már Szlovákiában is – közölte Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Hozzátette:
a Nagy-Britanniából Szlovákiába érkezők esetében szigorúbban ellenőrzik a karanténintézkedések és a tesztelési kötelezettség betartását – írta az Ujszo.com.
Krajci úgy fogalmazott:
Tekintettel arra, hogy a lakosság nem kis része ingázik Anglia és Szlovákia között, valószínű, hogy a koronavírus új mutációja már jelen van Szlovákiában.
Jelezte:
a szlovák görbe nagyon hasonló az angliai fertőzött területek görbéjéhez.
A mutálódott vírus jelenlétére utal az is, hogy magas a fertőzöttek aránya egyes marginalizálódott közösségekben.
Krajčí állítása szerint Szlovákia jelentősebb laboratóriumában képesek kimutatni a PCR-mintákból a koronavírus új, fertőzőbb változatát, sőt az antigéntesztek is kiszúrhatják a mutálódott vírust.
JELEZTE: AZ ÚJ VARIÁNS MAGAS REPRODUKCIÓS SZÁMA MIATT 40 SZÁZALÉKKAL NEHEZEBB KÜZDENI ELLENE, MINT AZ EREDETI TÍPUS ELLEN.

A betegség lefolyása ugyanakkor nagyon hasonló a mutálódott vírus esetében is.

A miniszter utalt rá, hogy a lakosság teljes megfertőződése fenyeget, aminek következtében összeomolhat az egészségügyi ellátórendszer.

Ettől elsősorban az oltás mentheti meg a lakosságot, fűzte hozzá. Krajčí felszólította a lakosokat, hogy tartsák be a kijárási tilalmat és a bevezetett óvintézkedéseket.

Egyébként három nappal ezelőtt Japánban és Vietnamban is koronavírus mutálódott törzsét mutatták ki több tucat betegen. Tegnapelőtt 22 fő fertőzöttről adtak tájékoztatást míg tegnap már 196 főröl Japánban.

via. BBC News