BBC: Izjumból lehet a következő Bucsa

A BBC ír azokról a félelmekről, miszerint a Donbasz kapujaként is hívott Izjum városa hasonló sorsra juthat, mint az a Bucsa, ahol tömegsírokat és más, népirtásra utaló jeleket talált a települést felszabadító ukrán hadsereg.

Izjum az Ukrajna második legnagyobb városának számító Harkivtől dél-keletre fekszik, nem messze a szeparatisták által kontrollált Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok területétől.

 

Egy orosz tank érkezik egy izjumi utcán Ukrajnában./Kép. Onet

 

Sokáig heves harcok dúltak a város környékén, mígnem április 1-jén beszámolók szerint az oroszok teljesen elfoglalták volna.

Ahogy az az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképén látszik, Izjum kontrollálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán erőket bekerítse az orosz hadsereg.

 

 

Bár az orosz katonák bevonulása előtt végrehajtottak evakuálásokat, helyi tisztviselők szerint még mindig körülbelül 10-15 ezer ember tartózkodik Izjumban.

A város alpolgármestere hozzátette, a lakóépületek csaknem 80 százaléka megsemmisült, a vasúti összeköttetést pedig teljesen elvágták.

 

Tüzérségi támadást indított az orosz haderő az ukrajnai Izjum városára./Kép. Maxar

 

Azok az emberek, akiknek sikerült elmenekülniük Izjumból, a BBC-nek azt mondták, hogy a város a humanitárius katasztrófa szélén áll.

Az izjumi terület katonai adminisztrátora pedig azt mondta, a lakosság több mint egy hónapja nem jut humanitárius segítséghez, „nincs áram, se fűtés, se víz”.

Olyan hírek is eljutottak hozzá, melyek szerint a helyiek egy részét Oroszországba deportálták, bár ezeket a tisztviselő nem tudta megerősíteni.