BBC: Joe Biden keményen kiosztotta a kínai és az orosz elnököt!

Bírálta Kínát és Oroszországot az amerikai elnök Joe Biden a Glasgowban zajló COP26 klímacsúcson, ahol a két keleti nagyhatalom delegációik révén képviseltette magát, de se Hszi Csin-ping kínai elnök, se Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen nem utazott el a konferenciára. „

Biden kedd este kérdésre válaszolva nyilatkozta azt, hogy a klímaválság jelenleg a legfontosabb globális ügye a nemzetközi közösségnek, és ebben minden nagyobb kibocsátó országnak megvan a maga felelőssége. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, Kína egyszerűen nem vett erről tudomást, és ugyanez a helyzet Oroszországgal.

Biden különösen Kínát pécézte ki, Kína ugyanis a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, őt követi az Egyesült Államok, az Európai Unió, India és utána Oroszország.

Kína a világ vezető nagyhatalma kíván lenni, erre nem jelenik meg a csúcson? Ugyan már” – méltatlankodott az amerikai elnök, aki szerint Hszi hibát követett el ezzel a lépéssel. Putyinra azt mondta, érthetetlen miért hallgat, miközben Oroszország alaposan megsínyli a válságot.

A glasgowi csúcs két hétig, november 14-ig tart, és 120 vezető politikus vesz részt rajta.

Hszi állítólag 2020 eleje, azaz a koronavírus-válság kitörése óta nem hagyta el Kínát. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője sem indokolta meg, miért maradt távol az orosz elnök.

A két keleti vezető már nem utazott el a római G20-csúcsra sem, de ott legalább videókonferencián tolmácsolták üzenetüket. (BBC)