BBC: Rendkívüli bejelentést tett a Pfizer vezérigazgatója

Benyújtotta az amerikai gyógyszerhatóságnak (FDA) az engedélykérelmet a Pfizer a koronavírus elleni, szájon át szedhető tablettájára.

Ez a magas kockázatú betegeken segíthet majd. Ha zöld utat ad a kérelemnek az FDA, akkor a medicinát a kór korai szakaszában alkalmazhatják, közölte a BBC és a portfolio.hu

Sajtóértesülések szerint még idén megkaphatja az FDA vészhelyzeti engedélyét az amerikai cég, a készítmény révén csökkenthető a kórházak leterheltsége a kritikus téli időszakban. Az idén 180 ezer adagnyi gyógyszer legyártását ígéri az amerikai cég, amit jövőre 50 millióra emelhet.

A Paxlovid elnevezésű készítmény jól szerepelt a teszteken a magas kockázatú betegek esetében; az enyhe és mérsékelt súlyosságú tüneteket mutatóknál 89 százalékkal mérsékelte a kórházba kerülés és a halál kockázatát, ha a diagnózist követő három napon belül szedni kezdték a gyógyszert.

Egy kezelés 30 tablettából áll, amit 5 napon keresztül kell szedni. Folyamatban van az amerikai gyógyszerhatóságnál egy másik koronavírus-gyógyszer, az MSD molnupiravir nevű készítménye, engedélyeztetése is.