Be kell vezetni az eurót? Durván egymásnak ment Matolcsy és Varga

Nem ért egyet Matolcsy György és Varga Mihály az euró bevezetésével kapcsolatban. Míg a jegybank elnöke úgy véli, hogy az eurózóna kiépítése hiba volt, és itt az ideje kiutat találni a csapdából, addig a pénzügyminiszter szerint ez euró az unió egyik legígéretesebb, de befejezetlen kezdeményezése. A két gazdaságpolitikusnak már korábban is voltak vitái.

Az unió egyik legígéretesebb, de befejezetlen kezdeményezése. Ez Varga Mihály véleménye az euro bevezetéséről.

A pénzügyminiszter a Menedzsment Fórumnak beszélt erről, miután Matolcsy György nemrég a Financial Timesban közzétett egy cikket: „Be kell ismernünk, hogy az euró egy hiba volt” címmel. A jegybankelnök szerint az eurózóna létrehozása rossz döntés volt, és itt az ideje, hogy létrehozzanak a tagállamok számára egy kilépési mechanizmust az euró-csapádból.

A két pénzügypolitikus vitái nem új keletűek. Szeptemberben Varga Mihály arról beszélt, hogy a magyar gazdaság aranykora kezd véget érni.

Ezzel szemben Matolcsy azt mondta: nincs vége, még évtizedekig tart, és sikeresen felzárkózunk a nyugathoz.

A pénzügyminiszter szerint a német ipar lassulása nem gyűrűzik be Magyarországra, a jegybank elnöke szerint viszont begyűrűzik, épp ezért inkább fel kellene rá készülni.

Varga Mihály már-már személyre szólóan üzent, amikor azt mondta, hogy a forint árfolyamának stabilnak kell lennie, Matolcsy meg visszakérdezett, hogy vajon mi is lenne az a stabil árfolyam.

A korábbi MNB alelnökének is sarkos véleménye van.

 

„Egyszerű lenne ezt elintézni azzal, hogy bolond lyukból bolond szél fúj, és sajnálatos módon Matolcsy rendkívüli módon tájékozatlan az európai unió történetéről, és az euro történetéről valószínűleg nem olvasta a római szerződést, nem tudja, hogy mi a ’62-es memorandum, nem hallott a bar tervről, nem hallott a Hágai csúcsról és a Werner-tervről”

 

– mondta Bodnár Zoltán.

Róna Péter szerint abban igaza van Matolcsynak, hogy az euró jelenlegi állapotában nem egy tökéletes pénzügyi rendszer, mert hiányoznak bizonyos további kellékek a sikeres működéséhez.

„Hogy aztán ebből azt a következtetést kellene e levonni, hogy az eurót ki kellene e vezetni, egyrészt ez egyáltalán nem lehetséges, tehát ez elképzelhetetlen javaslat másrészt pedig egyáltalán nem következik, hogy a helyett hogy kivezetnénk az eurót ne inkább arra törekednénk, hogy a szükséges kellékeket összeállítsák az euro sikeres működéséhez”

 

– nyilatkozta Róna Péter közgazdász.

A hang Vargáé, de a kéz Matolcsyé, így reagált a Demokratikus Koalíció a vitára. A párt szerint ugyanis a kormány álláspontja egyértelmű euró ügyben, Matolcsy pedig az orbáni gazdaságpolitika végrehajtója.

 

via. ATV