Beadassam vagy ne?

Egy barátom kérdezte: és te beadatnád magadnak a vakcinát? Elsőre rávágtam, hogy nem. De amikor megkérdezte, miért, rájöttem, mennyire semmit sem tudok az egész kérdésről.

Két hétig “kutattam” ezt a témát, több, mint 30 forrást használtam fel. Remélem, sikerül sokak számára alapot adnom a jó döntéshez.
A világ legtermészetesebb dolga, hogy félünk az oltásoktól. Egyrészt senki se szereti, ha tűvel szurkálják, másrészt van az egészben valami távoli, természetellenes, hihetetlen, “varázslatos”.

Valakik valahol összekotyvasztanak valami szert, amit ha belénk szúrnak, megmenti az életünket. De ötletünk nincsen róla, hogy pontosan kik, pontosan hogyan és pontosan mit kotyvasztanak össze, csak azt tudjuk, hogy óriási a tét. Élet-halál kérdése. Bízzunk az okosokban, és gondolkodás nélkül tegyük, amit mondanak.

Hát pont ez az, amihez senkinek sincsen kedve! Nem bízunk a vezetőinkben, tudjuk, hogy a gyógyszergyárak részvényeseit kizárólag a profit érdekli, és Sztálin óta tudjuk, hogy egy ember halála tragédia, soké viszont csak statisztika: tudjuk, ha mi magunk nem vigyázunk magunkra, a “nagyoknak” személyenként fontosak nem vagyunk.

Ezért írtam meg ezt a cikket! Hogy gondolkodj – és kapj hiteles forrásokat ahhoz, hogy végig tudd gondolni, ki mit akar a testeddel.

Előrebocsátom: nem fogom megmondani, mit tegyél.  De igyekszem érthető válaszokat adni a kérdésekre, amik a legtöbbekben – így bennem is – felmerülnek az oltások kapcsán.

Ezt a cikket a saját édesanyámnak és feleségemnek írtam. Miattuk néztem utána ezeknek, hogy a saját családomat biztonságban tudjam. Amit olvasni fogsz, a számomra legkedvesebbek életében is alkalmazzuk – ezért is merem megosztani Veled.

A cikket Dr. Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára lektorálta. Az ő hozzászólásai nyomán a cikket 2020. december 21-én több helyen kis mértékben pontosítottam.

Ágoston László