Bedöntik az ukránok a Mol üzletét? Elszállhat a benzinár

Vége szakadhat annak a hónapok óta tartó üzleti gyakorlatnak, miszerint a Mol Nyrt. a világpiaci olajárnál sokkal olcsóbban beszerzett olajat feldolgozva extraprofitra tesz szert, amit a kormány a benzinárstoppal lefölöz. Az ok egyszerű: pillanatnyilag nem jön olaj a Barátság kőolajvezetéken. Az orosz Gazprombank szerint nem tudta utalni a tranzitdíjat az ukránoknak.

Elakadtak a kőolajszállítások a Barátság (Drúzsba) kőolajvezeték déli szárnyán, amely Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el orosz olajjal – adta hírül a Bloomberg. A baljóslatú helyzet augusztus első napjaiban alakult ki, miután gondok adódtak az ukrajnai tranzitdíj kifizetésével – adta hírül az orosz Transznyefty PJSC vezetéküzemeltető vállalat.

A hírre természetesen tempósan emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára: a londoni Brent több mint egy százalékkal, hordónként 98 dollárra drágult. Az olajpiaci kereskedők ugyanis azonnal átlátták, hogy ha a  gázellátás után az olajszállítások is akadozni kezdenek, akkor tovább mélyülhet Európa energiaválsága.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/bedontik-az-ukranok-a-mol-uzletet.757646.html?utm_source=index.hu&utm_medium=index_ajanlowidget&fbclid=IwAR1K-IIab9wr3w_cxo4uXyAII3skqzLDL44PfyaIxeIk0dmW2HCA1O0fFMQ