Beépülve a horgászok közé, álruhában ellenőriznek a halőrök

Talán kevesen tudják, de a halőrök élhetnek a civil megfigyelés eszközével. Nem tudhatjuk, hogy ki halőr és ki nem.

Az elmúlt években nagyot változott a horgászkultúra Magyarországon. A pecások jelentős többsége nemcsak a környezetére ügyel, tartja tisztán a horgászhelyet, hanem a halakat is egyre jobban óvja. A fogás utáni kíméletes visszaengedés, szájfertőtlenítés már szinte alap, és egyre többen pecáznak csak az élvezetért, azaz minden kifogott példányt visszaengednek – írja a bors.hu.

A horgászhelyzetről festett képet a szakember is megerősítette. „Mi is ezt tapasztaljuk. Ennek pedig az az oka, hogy megnőtt a C&R (Catch and Relase, azaz fogd meg és engedd vissza) horgászok száma, valamint a halgazdálkodók is jobban védik halállományaikat – fogalmazott Markella Krisztián, a Nébih Agrárgazdálkodás Felügyeleti Osztályának vezetője.

Egyre több halőrrel találkozhatunk a vízpartokon, azonban így is emberhiánnyal küszködik a szakma. Ennek oka prózai: nem túl népszerűek az ellenőrök hazánkban, valamint a legjobban fizető foglalkozások listáján sem találjuk meg. Emellett a szakemberek télen, nyáron, hétvégén, ünnepnapon is vízparton vannak, hogy ellenőrizzék a horgászokat, halászokat.

„Nem mindennapos, de előfordult már, hogy megfélemlítették, fizikailag bántalmazták a kollégákat. A halőrre mint ellenőrre szintén vonatkoznak bizonyos etikett szabályok. Ebbe beletartozik az igazoltatáskor a megfelelően udvarias, de kissé távolságtartó magatartás. Tudni kell, hogy a hivatásos halőrök rendészeti szakvizsgával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy elsajátítják az önvédelmi alapokat, ami azért szükséges, hogy megvédjék magukat egy esetleges támadás ellen. Mivel azonban hivatalos személynek minősülnek, ezért súlyosabb büntetésre számíthatnak azok, akik megtámadnak egy halőrt” – hangsúlyozta Markella Krisztián.

Talán kevesen tudják, de ezen szakma dolgozói beépülhetnek, megfigyelhetnek, civilként próbavásárolhatnak. Éppen ezért nem minden halőr személyazonossága nyilvános. Előfordulhat olyan eset, hogy kedélyesen elbeszélgetünk a szomszéd pecással a vízparton, akiről később kiderül, hogy halőr.

„A civil megfigyelés is hozzátartozik a munkánkhoz. Mi nemcsak azt ellenőrizzük, hogy a horgásznál a halfogásra jogosító okmány rendben van-e, hanem a boltok és éttermek esetén a halértékesítést, halfeldolgozást is, így próbáljuk meg a feketekereskedelmet visszaszorítani” – mondta a Nébih osztályvezetője, aki kiemelte: nem feltétlenül a bírságolás a céljuk, inkább a jogszabályi előírások érvényesítésére hívják fel az érintettek figyelmét.

Sorra büntetik meg a horgászokat, mert nem tudnak egy különös szabályról. Részletekért KLIKKELJ IDE!

Fegyvert fogott a halőrre egy szegedi horgász. Részletekért KATTINTS IDE!

El akarták gázolni a halőrt a nyakzó hálós orvhalászok. Még több infó ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: bors.hu)