Beer Miklós keményen kiosztotta a Fideszt!

0

Beer Miklós szerint veszélyesen alakul egyház és politika kapcsolata!

Gyakran hallani, hogy politikusok a kereszténységre hivatkoznak, miközben sokan nehezen tudják megfogalmazni, hogy ez a szó mit is jelent, pedig – véli Beer Miklós püspök – megvan az egyértelmű válasz: együttérzés, segítségnyújtás, egymás felkarolása. A migránsoké is. A váci egyházmegye volt vezetője arról is beszélt, szerinte nagyon veszélyes elfogadni az egyháznak juttatott állami támogatásokat, főleg ha az egyház közben nem teszi a dolgát. Hogy nem veszi észre az egyszeri béka, hogy épp megfő? És milyen lélektani folyamatok zajlanak a Ferenc pápával pimaszkodókban?

Zavarja, és értetlenül fogadja a beskatulyázásokat, amiket közéleti megszólalásai után kap, és ahogy lehet, tiltakozik is ezek ellen, mert ő Beer Miklós akar lenni, akinek azonban püspökként, keresztény emberként, és egyszerű magyar állampolgárként is van véleménye – mondta a Klubrádióban a váci egyházmegye alig egy hónapja nyugállományba vonult vezetője. A püspök ezzel arra reagált, hogy a hatalom és a hazai egyház nyilatkozataival gyakran szembemenő megnyilvánulásai miatt bírálói nem egyszer a liberális, baloldali vagy ellenzéki jelzőkkel illették.

Arra a riporteri kérdésre, vajon mit jelent keresztényként élni – különös tekintettel arra, hogy a politikai katolicizmus kapcsán sok hívő számára kihívás eldönteni, mi az, amit felvállalhat belőle – Beer Miklós azt mondta, manapság összekeverednek a fogalmak, elmosódnak a határok, ezért a hitbeli elköteleződés is langyossá válik.

A teljes interjú a Klubrádióban hallgatható meg.