Beidézik Románia diszkriminációellenes tanácshoz Orbán Viktort

Feljelentést tett Alexandru Muraru, a kormánykoalíciós PNL parlamenti képviselője a magyar miniszterelnök Tusványoson elhangzott kijelentései miatt. Emiatt pedig a tanácsnak be kell idéznie Orbánt.

Ezt Asztalos Csaba, a Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke jelentette be a Digi24 hírtelevízióban pénteken. Asztalos azt mondta: a hatályos törvények értelmében a diszkriminációellenes testülethez benyújtott minden egyes panasz elbírálásának kötelező része a felek beidézése, hogy ismertessék álláspontjukat – írta a Főtér.

A CNCD-nek kötelessége foglalkozni a PNL-képviselő által benyújtott panasszal, ami azt jelenti, hogy be kell idézniük az érintett feleket – vagyis Orbán Vitkort is.

Az intézményvezető korábban azt mondta, hogy a CNCD nem indíthat Orbán ellen eljárást, ugyanis az államfők, kormányfők és miniszterek diplomáciai mentességet élveznek egy másik állam területén. Alexandru Muraru viszont csütörtökön azzal állt elő, hogy Orbán „idegengyűlölő” kijelentéseire nem érvény a magyar kormányfő diplomáciai mentessége, ugyanis azok már a büntetőjog hatálya alá esnek, valamint Orbán Tusnádfürdőn nem hivatalos látogatáson volt, hanem magánlátogatáson.

https://168.hu/kulfold/beidezik-romania-diszkriminacioellenes-tanacshoz-orban-viktort-242387?fbclid=IwAR2Ro40cIAbAsRPwUtUyPKicOAzdJ1lG3kZZOoJGZpUB13Z5_fBxMN9Wq1Q