Beidézte kihallgatásra Polt Péter Varga Juditot a Legfőbb Ügyészségre

Völner Pál ügyvédje kezdeményezte, hogy Varga Judit igazságügyi minisztert is hallgassák ki a Völner-ügyben.

A védőügyvéd, Papp Gábor a 24.hu-nak nyilatkozva azt mondta: másfél hete indítványozta a miniszter kihallgatását. Erre azért lenne szükség, mert Völner Pál olyan kérdéseket kapott az ügyészségtől, amelyekre kizárólag Varga tudna válaszolni.

Többek között olyan kérdésekről van szó, hogy az Igazságügyi Minisztériumban, valamint a tárca alá tartozó intézményekben kit miért neveztek ki vagy váltottak le a posztjáról.

Papp Gábor szerint erre egyértelműen csak a miniszter asszony tudna válaszolni – mondta az ügyvéd, aki szerint

EGYELŐRE NEM KAPOTT ÉRTESÍTÉST ARRÓL, HOGY VALÓBAN KIHALLGATJÁK-E A MINISZTERT.

Varga Judit igazságügyi miniszter eddig nem volt közvetlenül érintett az ügyben.

Legutóbb a parlament Igazságügyi bizottságának ülésén kérdezték, és akkor csupán azt mondta Völner Pál ügyéről, hogy „az elsődleges feladatom az volt, hogy biztosítsam a léket kapott hajó vezetését”.

A miniszter kihallgatása azért is vetődhetett fel, mert az ügyészség szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott át Völner Pálnak.

Ezért cserébe utóbbi elérte, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket Schadl György támogatott.

Völner Pált hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja az ügyészség, parlamenti képviselőként élvezett mentelmi jogát tavaly decemberben vonták vissza.

A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint Schadl György összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak.

Az ügyészség ezenkívül úgy véli, hogy a végrehajtói kar elnöke ennél jóval több pénzre, mintegy 880 millió forintnyi illegális jövedelemre tett szert az általa kineveztetett végrehajtók segítségével.