Bejelentették! Ellopták a magánnyugdíjakat

0

Amikor a kormány még 2010-ben államosította a magánnyugdíjpénztári vagyont, akkor azt mondták, a korábbi megtakarítások egyéni számlákon jelennek majd meg az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, ezért Mesteházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az EMMI államtitkárát a témában.
Nincs értelme a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások feltüntetésének az egyéni számlákon, erről írt Rétvári Bence államtitkár válaszul. A nyugdíjvagyont az állami rendszerben úgy kezelik, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak, így Rétvári indoklásában értelmezhetetlen az egyéni számla fogalma.
A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, és ez bőven elég, nincs szükség az egyéni, virtuális számlákra.
Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek.
Az RTL híradónak nyilatkozó szakértő szerint a magyar nyugdíjrendszer miatt egyéni számlát nem is lehet ígérni. A mostani, úgynevezett felosztó, kiróvó rendszerben a dolgozók fizetik a nyugdíjasok nyugdíját, ezért fogalmilag kizárt az egyéni nyugdíjszámla.

olkt.hu / Index