Bejött a katonásdi Orbánnak: a belügyminiszter veheti irányítás alá az egészségügyet, maradhatnak a kórházparancsnokok

0

Sorra keresték fel a belügyminisztert az egészségügy vezetői. Többek között a Magyar Orvosi Kamara vagy éppen a Kórházszövetség elnöke is járt Pintér Sándornál – értesült a Népszava.

A lap információi szerint a belügyi tárca vezetőjének fokozott érdeklődését az egészségügy iránt az magyarázhatja, hogy felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére. Arról már korábban is szó volt, hogy az egészségügy járvány utáni újraindításánál a korábbiaktól eltérő gyakorlatot, működtetést alkalmaznak a betegellátásban.

A Népszava információi szerint

 

a kórházparancsnoki rendszert is Pintér Sándor javasolta.

 

A belügyi tárcánál tapasztalható aktivitás az Emberi Erőforrások Minisztériumát is mozgásba hozta, a múlt kedden ott is megalakítottak öt munkacsoportot. Ezek a gazdálkodás, a finanszírozás, a humánerőforrás, a struktúraátalakítás és az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.

Az egészségügy átalakítása az elmúlt hónapokban került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának.

Április közepén a Népszava kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem zárta ki, hogy most a járványhelyzetben megtörténhetnek azok az átalakítások, reformok, amelyeket eddig nem mert meglépni a kormány.

Egészen pontosan az válaszolta:

 

„Minden olyan válság, ami egy rendszer próbáját jelenti, és egy járványügyi helyzet egy ilyen próbát jelent, indokolttá teszi, hogy vonjuk le a működésből adódó tanulságokat, és ha ezeket a jövőre vonatkozóan lehet hasznosítani, akkor azt hasznosítsuk. Ezt a kormány meg fogja tenni.”

 

 

via. nepszava.hu