Belarusz ellenzéki vezető: Európának cselekednie kell!

Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék egyik vezetője eljött hozzánk és az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalt. A megtiszteltetés mellett egyszerre volt sokkoló és cselekvésre buzdító a beszéde. Sokkoló volt, mert elmondta például, hogy nyolcszáznál is több politikai fogoly ül jelen pillanatban a Lukasenka-rezsim börtöneiben. Hatalmas szám ez, és borzasztó belegondolni abba, hogy mennyien töltik félelemben a napjaikat csak azért, mert szabadságra vágynak. De ahogy Cihanouszkaja is mondta, nem szabad lebénulni a félelemtől, cselekedni kell.

És cselekednie kell Európának is, ugyanis – ahogy fogalmazott – Lukasenka bármire képes: a bebörtönzések folyamatosak, a civil szektor és a sajtó szűnni nem akaró támadás alatt áll. Ráadásul a belarusz-lengyel határon kialakult humanitárius válság azt is megmutatta, hogy mekkora veszélyt jelent Európára a belarusz diktátor.

Igaza van Cihanouszkajának, mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadságban és méltóságban éljen. A belarusz ellenzék vezetője az Európai Unió segítségét kérte ehhez, nekünk pedig kötelességünk ezt a segítséget megadni.

Éljen Európa – zárta beszédét, amit hosszú taps követett. Azonban tapsunk végeztével itt az idő cselekedni, a demokratikus átalakulást követelő belarusz embereknek szükségük van Európára.