Belehalok, ha elveszik őket!

0

Otilia dolgozni szeretne, hogy tisztességgel nevelhesse három kis unokáját. 

Vizsoly.

Kilátástalan helyzetbe került egy nagymama, aki egyedül neveli fia három kislányát. Nem is lenne semmi baj, ha a férje tudna dolgozni úgy mint eddig, ő azonban nemrég stroke-ot kapott, azóta nehezen mozog, nem vették vissza közmunkára. Varga Otilia (így hívják a nagymamát) sírva kérte lapunkat, próbáljunk meg segíteni, mert félő, hogy ha nem tudják fizetni az albérletet, akkor ki kell költözniük a házukból, az unokáit pedig elveszik tőlük.

– Én abba belehalnék – fogalmazott Otilia.

Kértük, mesélje el a történetüket.

– A gyerekek már voltak nevelőszülőknél. A fiam ugyanis rossz társaságba keveredett, italt lopott a barátaival, most börtönben van. A menyem pedig nem törődött a gyerekekkel, elhanyagolta őket, ezért elvették tőle. Akkor Liliána még csak hároméves volt, az ikrek pedig kettő. A nagylány azóta is retteg, ha meglát egy rendőrautót, mert emlékszik rá, hogy az szállította el őket az anyjuktól. Nagyon rossz emlékei vannak azokból az időkből – meséli a nagymama.

Emberek módjára

A folytatás sem szívderítő.

– A férjemmel vállaltuk, hogy mi neveljük a gyerekeket, akik ma már 5 és 4 évesek. A házunkra kölcsönt vettünk föl, rendben tartottuk, mindent megcsináltattunk, ami csak az erőnkből tellett. Járólapoztunk, festettünk, kerítést építettünk. Próbáltunk emberek módjára élni. A törlesztőrészletek azonban annyira megugrottak, hogy egy idő után már nem tudtuk fizetni. Most albérletben lakunk a saját házunkban, havi 50 ezer forintot kell fizetnünk. Ezt is kigazdálkodtuk valahogy, amíg a férjem tudott dolgozni. A betegsége óta azonban őt is nekem kell ellátnom, még felöltözni sem tud egyedül. Már intézzük a leszázalékolását, de hosszú idő, mire megkapja a rokkantnyugdíjat. Eddig velünk élt a legfiatalabb lányom is, aki fodrásznak tanult, de nem bírta tovább a szegénységet, ezért abbahagyta az iskolát és Pestre költözött, hogy dolgozni tudjon. Most öten 100 ezer forintból élünk. 50 ezer az albérlet, plusz a rezsi, alig marad megélhetésre – sorolja Otilia.

A csirkefeldolgozóba

Kéri, írjuk meg mindenképpen, hogy nem alamizsnát szeretne, hanem dolgozni. Vizsolyban élnek, a településen mindenkit megkeresett, aki segíthetne neki, de sajnos munkahelyet nem tudott biztosítani senki. Valaki azt ajánlotta, hogy menjen ő is Szlovákiába, a csirkefeldolgozóba, ahogy a környékről sokan teszik.

– Mennék oda szívesen, de akkor mi lesz a gyerekekkel? Akik a határon túl dolgoznak, hajnali 4-kor már indulnak. Hogy viszem el akkor a gyerekeket az óvodába? A férjem maga sem tud felöltözni, nemhogy három kisgyereket ellátni. Bármilyen munkát elvállalnék, csak itt legyen helyben. Kérvényeztem a házunk mostani tulajdonosánál, hogy legalább a bérleti díjunkat csökkentsék addig, amíg a férjem nem kapja meg a nyugdíjat, de azt válaszolták, hogy vagy fizetjük a havi 50 ezret, vagy mehetünk. Nem hiszem el, hogy nincs megoldás! – mondja elkeseredve Otilia. Hozzáteszi: amikor a gyerekeket elvitték az anyjuktól, majd’ megszakadt a szíve, napokig csak sírt értük. Nem szeretné a kicsiket megint ilyen megrázkódtatásnak kitenni.

Talán akad valaki Vizsoly környékén, aki munkát tud biztosítani a nehéz helyzetbe került nagymamának.

Hegyi Erika

[email protected]

Kérjük, segítsenek nekik

Bár Otilia elsősorban munkát szeretne, de amíg anyagilag nem állnak jobban, átmenetileg kihúzná őket a bajból, ha más segítséget is kapnának. Szükségük lenne gyermekruhákra, –cipőkre (5 és 4 éves kislányokra), tartós élelmiszerekre és tisztálkodószerekre. Kérjük kedves olvasóinkat, ha tudnak támogatást nyújtani, adományaikat hozzák be szerkesztőségünkbe március 19-éig (Miskolc, Zsolcai kapu 3.), és mi eljuttatjuk a családnak a felajánlásokat.

Forrás és bővebben:https://www.eszak.hu/helyi/2019/03/05/belehalok-ha-elveszik-oket.eszak?fbclid=IwAR1Jkvp59NcSMWa0Yn3O74oxWGIQ4bOC_oKP2ngBk8UVv7OqaSEzdvHBkv4