Belerúgni a földön fekvőbe? A Fidesz aljassága végtelen

0

Ha a tervezet átmegy, a tanárok nem fognak a rendes munkaidőt meghaladó munkáért fizetést kapni.

Mindeközben a pedagógusok nem számolhatnák el az órákra való felkészülést, így elesnének a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzésért járó fizetésüktől.

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie – derült ki egy tervezetből, aminek a Népszava jutott a birtokába. A lap szerint ezzel beigazolódott a pedagógus szakszervezetek félelmei, miszerint a szakképző intézményekben dolgozó tanárokat szinte teljesen kiszolgáltathatják a munkáltatónak, vagyis a szakképzési centrumoknak.

A tervezet ugyan még nem nyilvános, de már most kiderült belőle, hogy a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebbet számolhatnának el a jövőbe a tanárok. Ha a tervezet átmegy, akkor

az órákra, foglalkozásokra való felkészülés, a dolgozatjavítás, a számonkérés egyéb formái, az oktatói testületi ülésen, fogadóórákon való részvétel átkerül a kötetlen munkaidő részbe, de még azt is „önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie, vagy be nem töltött munkakörbe tartozó feladatot kell ellátnia.

Így lehetetlen lenne a ténylegesen elvégzett munkát nyilvántartani, tehát a tanárok nem fognak a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzésért díjazást kapni.

A tervezet ezen felül azt is lehetővé tenné, hogy a fejlesztőpedagógusi, iskolapszichológusi, könyvtárostanári tevékenységet „szolgáltatásvásárlás” útján szervezze meg a szakképzési intézmény. A Népszava szerint az elsőre ésszerű döntésnek tűnő változtatás azonban erőteljes korrupciós lehetőségeket is magában rejt.

Többször kell majd továbbképezni a tanárokat

A kiszivárgott dokumentum a pedagógusok továbbképzési kötelezettségét is megváltoztatná, az eddigi hét év helyett ugyanis négyévente köteleznék legalább 60 órás továbbképzésre a tanárokat. Aki nem vesz részt ezeken vagy a képzéseket nem fejezi be sikeresen, annak megszüntethetik a munkaviszonyát.

Mindezek mellett azt hihetnénk, hogy a pedagógusok kapnának valamennyi kompenzációt a megugró követelményekért, de ez nincs így. A tervezetben egy szó sincs a kormány által beharangozott 30 százalékos béremelésről, kedvezőbb bérezési rendszerről, de még a munkáltatóval köthető béralku lehetőségéről sem.