Belopta a Fidesz a lex Simonkát a Btk.-ba: alig lehet majd bizonyítani, hogy bűnszervezetben követtek el bűntettet

0

A 2020. évi költségvetési törvény sorai között rejtette el a Büntető törvénykönyv (Btk.) egy fontos módosítását a Fidesz-KDNP – szúrta ki a Népszava.

A módosítást a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények megállapítására vonatkozik, amibe olyan szempontokat illesztettek, amelyek szigorítanak a bűnszervezet megállapításán.

A módosítást kedvezhet a mentelmi jogától már megfosztott Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek is, aki ellen pont bűnszervezetben elkövetett csalás miatt zajlik eljárás.

A módosításig a bűnszervezet megállapításához elegendő volt, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el fél-egy év alatt. Az új jogszabály szerint azonban meg kell állapítani a bűnszervezet tagjai közötti alá-fölérendeltségi viszonyt, valamint hogy azt konspiratív módon szervezték.

A probléma a hierarchia megállapításában a kisebb gond, azt viszont rendkívül nehéz lehet bizonyítani, hogy a tagok valóban konspiratív módon, jól megfontoltan működtették a bűnszervezetet.

A bűnszervezet megállapítása azért fontos, mert

  • a maximális büntetés duplája is kiszabható
  • nem lehet felfüggesztett szabadságvesztést kiszabni
  • illetve kizárt a feltételes szabadlábra helyezés.

Forrás:https://168ora.hu/itthon/fidesz-lex-simonka-btk-buncselekmeny-bunszervezet-171319