Bencsik János: Mindenkinek jut munka! Orbán Ráhel cégeinek tanácsadás 5 milliárdért – a többieknek közmunka 54 ezerért

0

“A turizmusban érintett nyolc cég 5 milliárd forintos tanácsadói keretszerződést kíván kötni a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére, az ágazat rövid időn belüli talpra állítására!”

– mondta el Bencsik János, független parlamenti képviselő.

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent nyílt tenderfelhívást a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt., az EXPO 2020 MAGYARORSZÁG Nonprofit Kft., a Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., a Balatoni Hajózási Zrt., a Mahart PassNave Személyhajózási Kft., valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. tette közzé.

Hivatalosan a járvány okozta károk elleni küzdelemre megy a pénz, a gyakorlatban viszont azt látni, hogy elsősorban a barátok osztogathatnak.

Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő szerint

 

„Már itt is van az első mocskos 5 milliárd, amit a járványra hivatkozva dob oda a kormány a saját embereinek. Ezt most »turisztikai tanácsadásra«”

– írta meg Facebook oldalán Hadházy Ákos.

A képviselő kiszúrt egy ötmilliárd forintos közbeszerzési kiírást, amely ugyan a járvány következményeinek elhárítására hivatkozik, de valójában nagyon másról szól: mint írja, a kiírásban több ajánlatkérő van, többek között a Kisfaludy 2030 Zrt, a Magyar Turizmus Ügynökség és a Magyar Divat & Design Ügynökség.

 

MÁR ITT IS VAN AZ ELSŐ MOCSKOS 5 MILLIÁRD, AMIT A JÁRVÁNYRA HIVATKOZVA DOB ODA A KORMÁNY SAJÁT EMBEREINEK. EZT MOST: "…

Gepostet von Hadházy Ákos am Donnerstag, 30. April 2020

 

A Turizmus Ügynökséget Guller Zoltán, Orbán Ráhel bizalmasa vezeti (ő kezdte építeni a „grandiózus” balatonhenyei kastélyt, amely itt látható). A Divatügynökség élén pedig Bata-Jakab Zsófia, Orbán Ráhel barátnője áll.

A kiírt feladatok között olyan tételek szerepelnek, mint

 

„turisztikai termékekkel és altermékekkel kapcsolatos helyzetelemző tanulmányok készítése, kapcsolódó adatbázisok (pl. attrakciók, vonzerők, érintettek, szolgáltatások, kapacitások) elkészítése, kiemelten az egészségturisztikai fejlesztések előkészítésének vizsgálata, stratégia meghatározása, a természetes gyógytényezők orvosi kutatásainak előkészítéséhez kapcsolódó tanácsadói feladatok ellátása, turisztikai nemzetközi legjobb gyakorlatok feltérképezése, az MTÜ vagy leányvállalatai által végrehajtott lehetséges felvásárlások és fúziók kapcsán stratégia készítése, a konkrét tranzakciók előkészítése, lebonyolítása és utólagos támogatása vállalatértékelések elkészítése.”

Mint azt a képviselő jelzi, három hónapja ugyanezek az állami cégek már rendeltek 5 milliárd forintért turisztikai tanácsadást: akkor az Eubility Group Kft nyert, amelynek tulajdonosai több szálon köthetőek a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Hadházy levonta a következtetést:

 

„Ez a förtelem mindent megmutat arról, mi következik: a járvány gazdasági következményeinek ürügyén még több pénzt tömnek magukba ahelyett, hogy a megélhetésüket szó szerint elvesztő százezreket segítenék. 5 milliárd = 5000 X 1 millió forint!”

 

Majd hozzáteszi:

 

„Nem voltam teljesen biztos benne, de ezután már igen: hétfőn 5 órakor újra a Lánchídnál leszek.”