Benzinpánik tört ki Magyarországon

Az augusztusi ársapkára vonatkozó változások óta csak a magányszemélyek vehetnek kedvezményes árú üzemanyagot. A változások hírére jelentősen megnövekedett a leszívócsövek és a benzinkannák forgalma.

Közösségi oldalakon egyre több bejegyzést láthatunk, hogy a benzinárstop magánszemélyekre korlátozása trükközési hullámot indított el a lakosság körében, az egyik hazai webáruházban az áttöltéshez használt termékek eladása jelentősen megugrott.

Megszólalt a kormány benzinárstopról és az üzemanyaghelyzetről

A közlemény szerint kellő időben fognak döntést hozni.

A beszámolók alapján a jellemző módszer a következő:

EGY CSALÁDON VAGY TÁRSASÁGON BELÜL AZ EGYIK, MAGÁNTULAJDONBAN LÉVŐ AUTÓT KEDVEZMÉNYES ÁRON TELETANKOLJÁK, MAJD ABBÓL ÁTTÖLTIK AZ ÜZEMANYAGOT A MÁSIK CSALÁDTAG VAGY ISMERŐS ÁLTAL HASZNÁLT CÉGES AUTÓBA, AMELYBE AMÚGY MÁR CSAK PIACI ÁRON LEHET BENZINT VÁSÁROLNI.

Ez a lehetőség azonban nem jelent majd kiugró áttörést az olcsóbb benzin irányába, ugyanis az apadó üzemanyagkészletek miatt a kutakon elrendelt vásárlási szigorítások szűkítik az ügyeskedők lehetőségeit.

Egyre nagyobb bajban a magyar kutak, több helyen már nincs üzemanyag

Fontos leszögezni, hogy a klasszikus, gumicsöves (olykor kerti slagos) vákuumos-leszívós megoldás nemcsak tűzveszélyes, de az egészségre is káros lehet: ha valaki véletlenül lenyeli a tankból leszívott benzint, számos kellemetlen tünetre számíthat, akár a szervei károsodását is kockáztatja, sőt nagyobb mennyiség esetén akár bele is halhat a mérgezésbe. Ugyanakkor ma már kényelmesebb megoldások is léteznek, például speciális benzinleszívó csövek, illetve elektromos benzinpumpák formájában.

Az rtl.hu felkereste az egyik hazai autóalkatrész-webáruházat, amelyet arról kérdeztek, hogy tapasztalataik szerint nőtt-e az üzemanyag-áttöltésre, -tárolásra, -mozgatásra alkalmas eszközök iránti érdeklődés az augusztusi benzinárstop részleges kivezetése óta.

A webáruház szerint az elmúlt egy hétben

A BENZINLESZÍVÓ CSÖVEK FORGALMÁBAN MINTEGY 200 SZÁZALÉKOS, A BENZINKANNA-ELADÁSOKBAN PEDIG 450 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉS FIGYELHETŐ MEG,

az elmúlt hónapok első hetében mérhető átlagos forgalomhoz képest.

Hozzátették: ilyen rövid idő alatt egyelőre nem látható, hogy ez a trend így marad-e. Az viszont látszik, hogy a cég beszállítóinak készletei erősen fogynak. Így az sem lehetetlen, hogy az egyéb kedvezőtlen tényezők miatt ezeknél a termékeknél is áremelkedés és/vagy készlethiány léphet fel a következő hetekben.