Beperelte szüleit a facebookos gyerekfotók miatt

0

Egy 18 éves osztrák lány beperelte a szüleit, amiért több száz gyerekkori fotót töltöttek fel róla a Facebookra a beleegyezése nélkül.

Korábban már többször is felhívták arra a figyelmet biztonsági szakértők, hogy nem etikus, sőt veszélyes dolog a gyerekekről készült fotók nyilvános megosztása a közösségi oldalakon, főleg a Facebookon.

Ennek számos oka van: megelőzni azt, hogy később rosszakarók éljenek vissza a fotókkal, de a gyermek számára is kellemetlen lehet a későbbi évek során.

A franciák már év elején beszéltek arról, hogy a gyermek később akár be is perelheti a szülőt.
Az első ilyen pert egy 18 éves osztrák lány indította a szülei ellen, amiért zavarba ejtő és túl sokat mutató gyerekkori fotókat posztoltak róla a Facebookon.

A helyi The Local nevű lap szerint a nő azzal vádolja a szüleit, hogy 2009 óta több mint 500 fotót tettek ki a netre, és sok olyan érzékeny jelenet van köztük, mint mikor éppen pelenkát cserélnek neki, vagy bilire szoktatják, úgy tartja, ezek a felvételek megsértik a személyes életét. A szülőknek mintegy 700 barátjuk van a közösségi oldalon, ők mind láthatták a felvételeket.

A névtelenséget kérő lány szerint a szülők nem ismerik a határokat, és nincs szégyenérzetük, élete minden érzékeny pillanatát nyilvánossá tették. A per indítása előtt megkérte őket arra, hogy vegyék le a képeket, de az édesapja elutasította a kérést azzal, hogy a készített képek már az ő tulajdonai, ezért ő rendelkezik felettük. „Elegem lett abból hogy a szüleim nem vesznek komolyan” – nyilatkozta a lány.

Egyre többen ellenzik
A német rendőrség is arra kérte az internetezőket pár hónapja, hogy ne osszanak meg nyilvános gyermekképeket a Facebookon. A szerv szerint ugyanis azokkal gyakran pedofilok és kiberbűnözők élnek vissza, akik sokszor manipulálják is a fotókat.

Jobb kétszer meggondolni: az internet nem felejt”
– mondta a BBC-nek Hanki Ulrich rendőrségi szóvivő. A hatóság szerint ezek a képek ráadásul nem csak rossz kezekben okozhatnak gondot, de az sem biztos, hogy a mostani gyermekek később örülni fognak a megosztásuknak. ezt a nézetet több gyermekvédelemmel foglalkozó alapítvány is osztja.
Forrás: facebook