Betegséget is jelezhetnek a rossz álmok?

Akár a Parkinson-kór kezdeti jele is lehet, ha az idősebb felnőtteknél rendszeressé válnak a rémálmok – állítja egy frissen publikált kutatás.

Sokan tulajdonítanak feleslegesen többletjelentést az álmaiknak, és próbálnak azokból valamilyen üzenetet vagy jóslatot kiolvasni. Habár ezek az elméletek többségükben teljesen alaptalanok, a Birminghami Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint néhány fontos dologra valóban következtethetünk az álmaink alapján. Idősebbeknél a gyakorivá váló rémálmok például a Parkinson-kór korai jelei is lehetnek.

Évekkel az első tünetek előtt gyakorivá válhatnak a rémálmok

Az eClinicalMedicine folyóiratban publikált tanulmány eredményei szerint azon idősebb férfiak körében, akik gyakran szenvednek rémálmoktól, kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak később Parkinson-kórt, mint azoknál, akik nyugodtan alszanak éjszakánként. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a Parkinson-kórban szenvedő időseknek gyakrabban vannak rémálmaik, azt azonban eddig nem sikerült igazolni, hogy a rossz éjszakák megelőzik, így akár előre is jelezhetik a súlyos leépüléssel járó betegséget.

Dr. Abidemi Otaiku, az egyetem neurológiai centrumának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint jelenleg nagyon kevés kockázati mutató segíti a Parkinson-kór korai diagnosztizálását. Vannak ugyan bizonyos vizsgálatok, amelyek segíthetnek azonosítani a betegséget, ezek azonban drágák és nem is olyan specifikusak, mint például a cukorbetegség diagnosztizálására használt eljárások.

A kutatók egy korábbi, az Egyesült Államokban készült átfogó tanulmányt használtak fel, amely összesen 3818 idős férfi 12 évre vonatkozó adatait tartalmazta. A vizsgálat elején a férfiak egy sor kérdőívet töltöttek ki, amelyek közül az egyik az alvás minőségére vonatkozó kérdést is tartalmazott. Azoknál a résztvevőknél, akik legalább heti egyszeri rossz álmokról számoltak be, Parkinson-szűrést is végeztek.

A követési időszakban 91 Parkinson-kórt diagnosztizáltak, az eredmények szerint pedig a betegség kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki azoknál, akik rendszeresen rémálmoktól szenvedtek. Akik pedig már a vizsgálat első öt évében is szenvedtek rémálmoktól, azoknál háromszor nagyobb volt a betegség előfordulásának aránya a nyugodt alvókhoz képest.

https://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/sulyos-betegseget-is-jelezhetnek-a-rossz-almok