Bizonyított a választási csalás a rendőrség mégsem nyomoz

0

A HVG -től tudtuk meg, hogy a Fejér megyei 2-es választókörzetben a Momentum képviselőjelöltjeként induló Tóth Péter 2018 áprilisában tett feljelentést, mert tíz különböző kamupárt ajánlóívén találta meg jogtalanul a nevét és adatait. Mindez akkor derült ki, amikor Tóth a helyi választási irodánál ellenőrizte magát az íveken.

Tóth Péter választás rendjének megsértése miatt tett feljelentést, a rendőrség pedig nyomozásba is kezdett. Időközben az ügyet átminősítették hamis magánokirat felhasználásának gyanújává, majd megállapították, hogy valóban csalás történt.

A történet fejleménye, írja az Index, hogy Tóth egy évvel feljelentése után levelet kapott a Székesfehérvári Rendőrkapitányságtól, melyben arról értesítették:
megszüntetik az ügyben indított a nyomozást.

A határozat szerint ugyan kihallgattak képviselőket és ajánlásgyűjtőket a kifogásolt körzetből, de az nem derült ki, ki követte el a bűncselekményt, és az sem bizonyosodott be, hogy aki benyújtotta az ajánlóíveket, annak tudomása lett volna arról, hogy Tóth Péter aláírása hamis az íveken.

A lap emlékeztet, ugyanez történt a budapesti 5. számú választókörzetben is, ahol a Fidesz és Lévai Katalin pártjának ajánlóívein 341 ajánlás egyezett, csak más volt az aláírás a neveknél.

A hvg.hu korábban megírta, az országgyűlési választás után összesen 256 rendőrségen landolt olyan eset, ami ajánláshamisítások gyanúját vetette fel. Ezekből azonban kevesebb mint felében indult nyomozás, és csak kettő jutott el a vádemelésig.

Forrás Hvg