Bízzon a Fideszben, hát én nem – Költségvetési csalással vádolja az ügyészség a fideszes polgármesterjelöltet

0

31 millió forintos uniós forrásból bűnmegelőzési programot kellett volna megvalósítania a méhkeréki iskolának, ám a program – egy kétnapos tanároknak szóló tréninget leszámítva – elmaradt, írta 2015-ben a 444.hu. Egy helyi pedagógus akkor az Együtt önkormányzati képviselője Juhász Péter alapította Igazmondó Alapítványhoz fordult segítségért, és együtt tudtak küldeni egy hűtlen kezelésről, költségvetési csalás gyanújáról szóló levelet az ügyészségnek.

Az akkori válaszok ütközése elég izgalmas volt: miközben a polgármester azt állította akkor az RTL-nek, hogy végül nem az iskolában folytatták a programot, hanem külsős szakemberekkel dolgoztak, ezért nem is tudhatnak az egészről a tanárok, ezzel párhuzamosan az Emmi azt válaszolta, hogy de, mégiscsak az iskolában zajlott a program, és hibátlanul véget ért. Ha kérdés lenne, forduljanak az iskola vezetéséhez, ám az iskola vezetése semmit nem tudott a programról.

Az ügy végül most jutott el oda, hogy Tát Margit, Méhkerék fideszes polgármestert költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Gyulai Járási Ügyészség, derül ki csütörtöki a Magyar Narancs cikkéből. Rögtön az elején hozzáteszik: Tát ismét polgármesterjelöltje a Fidesznek helyben.

Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa

– idézi a lap a birtokába került vádiratot.

A bíróság a lap kérdésére elismerte, hogy a vádiratot megkapták, és hozzátették, hogy a tárgyalást még nem tűzték ki, talán őszre várható. Ősszel pedig önkormányzati választás lesz, hozzá is teszi a lap, hogy Tát egyelőre a kormánypárt polgármesterjelöltje a Békés megyei, többségében román nemzetiségűek lakta Méhkeréken.

Tát függetlenként nyert 2010-ben, de 2014-ben már fideszesként indult és nyert újra a választáson.

A vádban szereplő programra pályázásról 2012-ben döntött a képviselő-testület, 2013-ban pozitív elbírálást kapott, majd az év július 23-án az NFÜ nevében eljáró ESZA társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. aláírta a támogatási szerződést: 31 millió vissza nem térítendő pénzből a helyi alapfokú iskolában bűnmegelőzési programot valósítanak meg, a pénz nagyobb részét az EU, kisebbik részét a magyar állam állta.

A vádirat szerint a polgármester elhatározta, hogy különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal köt színlelt megállapodásokat, közben a közreműködő szervhez kifizetési kérelmeket nyújtott be, mintha eszközbeszerzések történtek volna a projekthez. Végül sikerült 2013 és 2015 között öt részletben lehívni a 31 millió forintot.

Az ügynek a polgármesteren kívül még 7 vádlottja van, a másodrendűt például papíron a projekt asszisztenseként foglalkoztatták, miközben mindvégig tudták, hogy a projekt bizony nem valósul meg. A vádirat szerint azért dolgozott ő is: szándékos segítséget nyújtott a csalásban.

A hosszú cikkben olyan további érdekes részletek vannak, mint hogy a lepapírozásnál a vádlottak még arra sem figyeltek, hogy olyan táborhelyet írtak be a kamutáboroztatásba, ami két tucat gyereket képes befogadni, de a papíron közel száz gyerek szerepelt.

És talán a legszebb:

A méhkeréki polgármester a pályázat keretében magánszemélyként megbízta önmagát a viselkedéskultúrával foglalkozó szakkör megtartásával, és 2013 december 7-én a fiktív szerződés alapján 168 ezer forintot fizetett ki önmagának – írja a Magyar Narancs.

Minden vádlott tagadja bűnösségét, az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben Tát Margit az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz, akkor 1 év 10 hónap börtönt kapjon, de azt két és fél évre felfüggesztve.

„A nyomozás egyébként nem tudott fényt deríteni arra, hová lett a 31 millió forint java része”

– írja a lap.

 

Forrás: facebook.com/Juhi.JuhaszPeter