Blokád!

0

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke Áder aláírása után azt még nem tudta megmondani, hogy mikor akarják kezdeni az országos munkabeszüntetést, sztrájkot és a blokádot.

„Mostantól kezdve sztrájkkészültség van!”

– jelentette ki a Zoom.hu-nak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, miután kiderült, Áder János köztársasági elnök aláírta a rabszolgatörvényt. Arra a felvetésünkre, hogy karácsony után vagy az újévben lehet-e általános munkabeszüntetés, azt mondta, hogy ezt még nem tudja megmondani, mert a dolgokat egyeztetni kell.

„A munka azonban ezzel egyértelműen megindult, amit ígértünk azt megtartjuk”

– tette hozzá.

Az államfő a Köztársasági Elnök Hivatalának honlapjára felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a munka törvénykönyvének módosítását – amit az országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgálta meg.

Elsőként megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.

Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval, és megállapította, hogy számos országban – például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország – a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.

Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák. A köztársasági elnök megállapította, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

 

 

olkt.hu