Bloomberg: Az EU-ban is jelentős lesz a gazdasági visszaesés, ha az oroszok elzárják a gázt

Az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítások leállítása akár 1,5 százalékkal is csökkentheti az Európai Unió GDP-jét, ha a következő tél hideg lesz, és a régió nem tesz megelőző intézkedéseket az energiatakarékosság érdekében − derül ki a közösség új becsléseiből.

Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy egy átlagos tél esetén a Moszkvából érkező gázszállítások leállítása 0,6-1 százalékkal csökkentené a GDP-t. A közösség végrehajtó szerve számos ajánlást tervez kiadni a tagállamok számára − többek között a fűtési és hűtési célú energiafelhasználás csökkentését és néhány piaci alapú intézkedést −, hogy enyhítse a legnagyobb importforrás, Oroszország esetleges teljes leállásának hatásait − írta meg a Bloomberg hírügynökség.

A tél előtt összehangolt válaszlépésekkel és a tagállamok közötti szolidaritással korlátozható lenne egy esetleges nagyobb fennakadásnak a GDP-re és a munkahelyekre gyakorolt negatív hatása − áll a Bizottság Gáztakarékosság a biztonságos tél érdekében című dokumentumtervezetében. Becslésük szerint egy átlagos tél esetén a kereslet csökkentésére irányuló korai intézkedések meghozatala 0,4 százalékra korlátozhatná az ellátás leállásának a GDP-re gyakorolt negatív hatását.

Az Európai Unió legnagyobb kihívása ezen a télen az, hogy elegendő gáztartalékot biztosítson a fűtési és villamosenergia-ellátási igények teljesítéséhez. Bár a tározók feltöltöttségi szintje tavaly 10 százalékponttal alacsonyabb volt, mint a 2016–2018-as időszakban, jelenleg a történelmi átlagnak megfelelő, 63 százalék felettiek, azaz a téli fogyasztás 46 napjának megfelelők a  feltöltöttségi szintek − olvasható az uniós dokumentumban, amely a szerdára tervezett közzététel előtt még változhat.

Az Európai Unió továbbra is aggódik amiatt, hogy Oroszország a többszörös szankciók megtorlásaként úgy dönt, hogy leállítja a közösségbe irányuló szállítást.