Bloomberg: Norvégia kormánya figyelmeztet, miután 23 idős ember meghalt a koronavírus elleni oltás beadása után

Norvégia figyelmeztetett, hogy a koronavírus elleni védőoltás túl kockázatos lehet a 80 évnél idősebb és gyógyíthatatlan beteg emberek számára, ugyanis az országban huszonhárman elhunytak nem sokkal azután, hogy megkapták az oltóanyag első dózisát ami a Pfizer/BioNTECH vakcinája volt, írja a Bloomberg. és a norvég NRK.no hírügynökség.

A norvég és az European Medicines Agency gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint 13, az oltás beadása elhunyt boncolását végezték el eddig, és az eredmények arra utalnak, hogy a jellemző mellékhatások okozták az idős, rendkívül gyenge immunrendszerű emberek halálát.

A norvég közegészségügyi intézet közölte:

A legsebezhetőbbek számára még a legenyhébb mellékhatások is súlyos következményekkel járhatnak. Akiknek csak nagyon kevés idejük van már hátra, a vakcina előnyei marginálisak lehetnek.

Mindegyik áldozat elmúlt már 80 éves, többen a 90. életévüket is betöltötték már.

Jellemzően láz és elgyengülés jelentkezett náluk tünetként haláluk előtt.

Dr. Steinar Madsen, az intézet igazgatója hozzátette,

ezek az esetek ritkák, hiszen több ezer sebezhető és idős embert oltottak már be, akiknek nem lett baja, ugyanakkor véleményük szerint át kell gondolni, hogy a legveszélyeztettebbek megkapják-e az oltást.

Úgy látják, az orvosoknak alaposan át kell gondolniuk, kit oltanak be. Az életük végén járó, sérülékeny betegeknél személyre szabottan kellene erről döntést hozni, ahogy ez a norvég oltási programban szerepel is.

A norvég közegészségügyi intézet egyelőre úgy véli, nem aggasztó a megerősített mellékhatások száma, a vakcinázás folytatódik.

Egyértelmű, hogy a vakcináknak minimális a veszélye a legsérülékenyebb betegek kivételével

– tette hozzá.

 

Dr. Steinar Madsen, a norvég gyógyszerügynökség igazgatója.

 

Norvégiában eddig legkevesebb 33 ezer ember kapta meg az első dózist a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájából.

Az északi országban elsőbbséget élveznek azok, akik a vírus által a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, köztük az idősek is.

A Pfizer vakcinájának kísérleti fázisában hat ember hunyt el, de közülük csak ketten kapták meg az oltóanyagot, a másik négy áldozat biztonságos placebót kapott.

A cég jelenleg egy konkrét esetet biztosan vizsgál:

egy 56 éves Miamiben praktizáló orvos 16 nappal azt követően hunyt el, hogy beoltották, ritka vérbetegség alakult ki nála. Az ilyen tragédiák ugyanakkor rendkívül ritkák.

forrás. Bloomberg, European Medicines Agency, NRK.no, (news.ru)