Bod Péter Ákos: A következő kormánynak meg kell szabadulnia a kínai hitelektől

Bod Péter Ákos „kidobott pénznek” minősíti a Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárdos költségvetését és megerősítette: ez az ügy elől szerepel a következő kormánynak azon a listáján, amitől meg kell szabadulnia Magyarországnak. ✊?

? Egymás után nyilatkoztunk a híradóban, egyrészt tartsatok velünk || ??link topkommentben, másrészt a nyertes perem kapcsán kaptam olyan kérdéseket, amiket most rendszerezve is megmutatok – így látszik csak igazán, mit össze nem csal a kormány, hogy ez a projekt menjen.

1️⃣ Az első trükk. 2020. április 24-én írta alá Varga Mihály a hitelszerződést. Én azonnal adatkérést nyújtottam be, de ahelyett, hogy 15 napon belül kiadták volna a szerződést, a Pénzügyminisztérium élt a járványhelyzet miatt bevezetett hosszabbítás lehetőségével és 90 napra tolta ki a válaszadás határidejét. Amíg telt az idő, beterjesztették a parlament elé a titkosítási törvényt és még a válasz előtt megszavazták (2020. május 19-én). Így a válaszban már azt írták, 10 évre titkos a szerződés. Ezután fordultam bírósághoz. Magyarul a járványra hivatkozva játszották ki a szerződés kiadást első körben.

2️⃣ Késik a projekt, és egy újabb trükk: nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kapott a kínai vasút. 2016-ban született az egyezmény a két ország között, 2017 novemberében írták ki a tervezési-kivitelezési tendert a déli, Soroksár és Kelebia közti szakaszra, majd idén, 2021 augusztusában az északi, Ferencváros és Soroksár közti szakaszra. Szintén idén augusztusban zajlott a déli szakasz építési engedélyezési eljárása, mindössze 30 nap alatt (!), mert még márciusban egy kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Budapest–Kelebia határátkelő közti 150. számú vasútvonal fejlesztésével összefüggő, huszonhat közigazgatási hatósági ügyet, ami egy hónapos gyorsított eljárást jelent. A csúszás oka az lehet, hogy hosszas tárgyalások voltak a kínai hitel feltételeiről, de arról csak a hitelszerződés nyilvánosságra hozása után tudunk meg többet, hogy mit kaptunk a nyakunkba.

3️⃣ Megérkezett Mészáros és köszöni a pénzt.
▶️ Az egész projekt gazdaságilag teljesen irracionális: egyes számítások szerint 2400 év alatt térül meg, ami a soha meg nem térülés kategóriája és borzasztóan túlárazott: a felújítás kilométerenként 4,1 milliárd forintba kerül, ami a négyszerese az átlagos magyarországi 1,14 milliárd forint per kilométeres árnak. 85 százalékban kínai hitelből készül, aminek részleteit 10 évre titkosították – ezt a titokfalat döntjük most le.
▶️ A déli szakaszt egy fele részben Mészáros érdekeltségeiből álló konzorcium építheti, ami kb. 300 milliárdos megbízást jelent az ország már így is leggazdagabb emberének. Ráadásul még sehol egy kapavágás, de Mészáros már tavaly, járványévben (!) nagyot kaszált a projekten: a MÁV-val kötött szerződés értelmében Mészáros cége 10 százaléknyi, kb. 32,2 milliárd forintnyi előleget kapott.

‼️ Hol tartunk most? Másodfokra vittem a titkosítást ügyét, a pert meg is nyertem. A bíróság zárt eljárás keretében kérte a kormánytól a titkosításhoz fűződő magyar érdek bizonyítását. A külügy ennek a kínai érdek bemutásával tett eleget, ami egészen bizarr. Joggal merül fel a kérdés: hol itt a magyar érdek, hol itt a magyar szuverenitás? Szijjártó Péter leginkább kínai miniszterként viselkedik, a Kínai Kommunista Párt kívánságának szolgai végrehajtójaként. Mindenesetre 15 napja van a minisztériumnak kiadni a szerződést. Várjuk, az óra ketyeg.

#vanmiértküzdeni
#szelbernadett